Zuid-Sudan: Zorg en hoop tegelijk

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De opvang van massaal terug- kerende immi- granten en onveiligheid vormen twee grote problemen voor de nieuwe staat Zuid-Sudan. "Maar er is veel...
20110708_sudan01

De opvang van massaal terugkerende immigranten en onveiligheid vormen twee grote problemen voor de nieuwe staat Zuid-Sudan. "Maar er is veel hoop", zegt de Bisschop van Tombura-Yambio.

 

Zuid-Sudan, dat zaterdag 9 juli officieel onafhankelijk wordt, heeft onder meer te kampen met de vestiging van honderdduizenden mensen die terugkeren na eerder vanwege de langdurige burgeroorlog naar het Noorden te zijn getrokken. Van oktober 2010 tot op heden zijn er 300.000 mensen teruggekeerd naar Zuid-Sudan.

"Ook in mijn Bisdom keren mensen vanuit het noorden terug", aldus Mgr. Edward Hiiboro Kussala, Bisschop van Tombura-Yambio tegenover Fides. "In mei keerden alleen al in mijn Bisdom 7.000 mensen terug uit het Noorden. Hun aantal zal naar verwachting de komende maanden alleen maar groeien."

Volgens de Bisschop is het Ministerie van Sociale Zaken van de nieuwe staat een programma is gestart om de professionele vaardigheden van de migranten in kaart te brengen. Mgr. Kussala: "Degenen die technische kennis in het Noorden hebben verworven kunnen werk krijgen als leerkracht of ingenieur. Aan mensen zonder opleiding zal land worden toegewezen om te bebouwen.

De voedselschaarste zal voorlopig blijven omdat er zoveel mensen terugkeren. We moeten zien hoe wij hen kunnen helpen", aldus de Bisschop.

Bron: Fides