De in meerderheid christelijke en animistische bewoners van Zuid-Sudan beslissen zondag in een referendum of zij onafhankelijk willen worden van het merendeels islamitische noorden.
De uitslag van het referendum staat al vast, denkt broeder Hans Dieter Ritterbecks. "Wanneer je de geschiedenis van het land voor ogen houdt, kun je nauwelijks goede redenen vinden waarom de Zuid-Sudanezen voor de huidige status quo zouden stemmen", zegt hij in gesprek met de Duitse tak van Kerk in Nood. De comboni-missionaris gelooft dan ook dat Zuid-Sudan "de unieke historische kans" op onafhankelijkheid niet zal laten lopen. De Zuid-Sudanezen hopen op "zelfstandigheid, vooruitgang, en maatschappelijke en economische ontwikkeling".
Grootschalige intimidatiepogingen of dreiging van geweld heeft de Duitse missionaris in aanloop naar de stembusgang niet bespeurd, maar wel "hier en daar bepaalde verstoringen". Verder is het referendum pas geldig als ten minste 60 procent van de geregistreerden zijn stem uitbrengt. "Daar kan het tot manipulaties komen."
Als het referendum mislukt, is de zuidelijke president Kiir van plan eenzijdig de onafhankelijkheid uit te roepen. Het probleem is dan dat er geen overeenstemming is over waar de grens ligt. Ritterbeck gelooft niet dat afscheiding van het zuiden tot geweld zal leiden. "Maar niemand kan het met zekerheid zeggen."
De missionaris is bang voor de situatie van christenen in het noorden, als het zuiden zich afscheidt. De noordelijke president Bashir kondigde al aan dat dan de noordelijke grondwet gebaseerd zal worden op de islamitische shariawetten. (KN)