Zuid-Sudan lijdt onder aanvallen door rebellen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
"Politici zouden meer moeten doen om het vredesoverleg op te starten". Deze dringende oproep deed Edward Hiiboro Kussala, bisschop van het Zuid-Sudanese bisdom Tambura-Yambio, toen hij onlangs...
20120702_005Zuid-Sudan_small

De aanwezigheid van militairen biedt geen oplossing.

"Politici zouden meer moeten doen om het vredesoverleg op te starten". Deze dringende oproep deed Edward Hiiboro Kussala, bisschop van het Zuid-Sudanese bisdom Tambura-Yambio, toen hij onlangs Kerk in Nood sprak.

In zijn bisdom dat zich in het grensgebied van Zuid-Sudan bevindt, gaat de bevolking gebukt onder
aanvallen van rebellen, gelegerd in Uganda en de Democratische Republiek Congo, met name door ‘The Lord’s resistance army’ (LRA). Deze groep ontvoert kinderen, brandt huizen plat en doodt mensen. Velen vluchten naar de stad. "In mijn bisdom zijn er veel binnenlandse vluchtelingen", zo vertelt Kussala.

Het LRA werd in 1987 opgericht in Uganda onder leiding van Joseph Kony en werd sindsdien verdreven uit Uganda. Tegenwoordig opereren zij voornamelijk vanuit het grensgebied van Zuid-Sudan, de Democratische Republiek Congo en de Centraal Afrikaanse Republiek.

Om de veiligheidssituatie in het gebied te verbeteren stationeerde men er soldaten uit het Ugandese en Zuid-Sudanese leger, een Amerikaans contingent en het leger van de Afrikaanse Unie. Deze militaire aanwezigheid biedt geen oplossing voor de problemen. Bovendien klaagt Kussala erover dat het de internationale gemeenschap ontbreekt aan de wil om de leider van het LRA, Joseph Kony te arresteren. Verder vertelt hij: "de politici geloven in militaire aanwezigheid maar al deze pogingen hebben niet tot resultaat geleid."

De kerk zou een belangrijke rol moeten spelen in het vredesproces omdat zij de mensen leert vredelievend en verzoenend te zijn, zij zou een ‘lobby’ voor vrede moeten zijn. "Zij kan het vredesproces te bevorderen", zo meldt de bisschop.

De bevolking van Zuid-Sudan, die voornamelijk Christelijk en animistisch is, werd op 9 juli 2011 onafhankelijk van het overwegend Islamitische noordelijke deel van het land. Tussen 1983 en 2005 woedde er een bloedige burgeroorlog die meer dan 2 miljoen mensen het leven kostte en miljoenen mensen dakloos maakte.

Bron en foto: Kerk in Nood