Zuid-Soedan: zusters overvallen en aangerand

maandag, 11 januari 2016
Nieuws
Vijf gewapende mannen hebben op 28 december zusters op een school in Yambio in Zuid-Soedan overvallen.
20160111-Zuid-Soedan-zusters-aangerand

Vijf gewapende mannen hebben op 28 december zusters op een school in Yambio in Zuid-Soedan overvallen. Een zuster is daarbij aangerand, volgens het Soedanese Katholieke Radio Netwerk, dat zich baseert op het getuigenis van een lokale priester. De gewapende mannen hebben twee voertuigen, computers, mobiele telefoons en vijfduizend Zuid-Soedanese pond (circa 750 euro) gestolen van de school waar de zusters lesgeven.

‘Traumatische gebeurtenis’
De school is eigendom van Solidariteit met Zuid-Soedan, een katholieke-missionaire organisatie die ondersteund en gerund wordt door de broeders van De La Salle en de zusters van Notre Dame De Namur. De organisatie richt zich met name op het geven van onderwijs. Volgens broeder Bill Firman, directeur van Solidariteit met Zuid-Soedan was de “duidelijk geplande overval”, “een zeer traumatische gebeurtenis” voor de zusters.

Burgeroorlog
Zuid-Soedan telt ruim 12 miljoen inwoners, waarvan circa veertig procent katholiek is. In het land woedt sinds 2013 een burgeroorlog tussen de stammen Dinka en Nuer. De gevechten braken uit nadat president Salva Kiir, van de Dinka-stam, zijn vice-president Riek Machar, van de Nuer-stam, ontsloeg.

Twee miljoen vluchtelingen
Het conflict heeft tot nu toe aan duizenden Zuid-Soedanezen het leven gekost en heeft ruim twee miljoen mensen op de vlucht doen slaan. Bisschop Edward Hiiboro Kussale van Tombura-Yambio zegt dat Zuid-Soedanese politici het in augustus ondertekende vredesakkoord moeten uitvoeren om een einde te maken aan het “zinloos geweld.” President Kiir riep op 27 december na een gebedsdienst in de St.-Teresa kathedraal in de hoofdstad Juba op tot vrede en verzoening in het land.

Foto: Zuster Carolyn Buhs, een van de zusters die lesgeeft op de school in Yambio

Bron: Katholiek Nieuwsblad/CNS