Zuid-Soedan: Twaalf doden bij aanval op vluchtelingenkamp

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Bij een luchtaanval op een vluchteling- enkamp in Zuid-Soedan zijn don- derdag zeker twaalf doden en twintig gewonden gevallen.
20111111_Soedan01

Bij een luchtaanval op een vluchtelingenkamp in Zuid-Soedan zijn donderdag zeker twaalf doden en twintig gewonden gevallen. Soedanese gevechts- vliegtuigen bombardeerden het kamp.

Volgens een Zuid-Soedanese functionaris wordt gevreesd voor meer doden. Het kamp herbergt meer dan 15.000 vluchtelingen die zijn gevlucht voor gewelddadigheden in Soedan. Het kamp ligt op 15 kilometer van de grens met Soedan. Woordvoerder Jonathan Hutson van de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Enough zei dat zeker één bom op het vluchtelingenkamp is terechtgekomen. Buiten het kamp vielen nog eens drie of vier bommen.

Conflict

Op woensdag werden in een ander deel van Zuid-Soedan luchtaanvallen gemeld. De Zuid-Soedanese president Salva Kiir zei te vrezen dat zijn noorderburen van plan zijn Zuid-Soedan binnen te vallen. "De aantijgingen van Khartoem tegen Zuid-Soedan zijn ongegrond, maar bedoeld om een op handen zijnde invasie te rechtvaardigen. Wij willen elk conflict vreedzaam oplossen, maar we zullen een schending van onze soevereiniteit nooit toelaten."

Olievelden

Medeoprichter van Enough John Prendergast zei dat het regime in Khartoem Zuid-Soedan probeert uit te lokken een nieuwe oorlog te beginnen. "Het doel van het regime is of om de olievelden in het zuiden in handen te krijgen of een sterkere onderhandelingspositie te bemachtigen voor de gesprekken over gedeelde olie-inkomsten en de grens- afbakening." Prendergast vindt dat de "internationale gemeenschap deze aanvallen krachtig moet pareren". Anders zou er volgens hem "een zware oorlog kunnen uitbreken".

 

Zuid-Soedan werd op 9 juli van dit jaar onafhankelijk. De laatste tijd laait de strijd in de grensstreek met Soedan weer op.

 

(Bron: KN/Buitenland.nieuws)