Zuid-Soedan: 10.000 vluchtelingen zoeken heil in kathedraal

woensdag, 23 augustus 2017
Nieuws
Meer dan tienduizend vluchtelingen hebben hun heil gezocht in de kathedraal van Wau, de tweede stad van Zuid-Soedan.
web_Vluchtelingen-Zuid-Soedan-1

Meer dan tienduizend vluchtelingen hebben hun heil gezocht in de kathedraal van Wau, de tweede stad van Zuid-Soedan. Voedsel en hulp zijn er nauwelijks, schrijft Stefanie Glinski van IRIN, een organisatie die informeert over conflicten en noodsituaties. De naar de Moeder Gods vernoemde kathedraal is net als de meeste andere kerken volgepakt met vluchtelingen die tot vlak naast het altaar slapen. Rondom het grootste katholieke kerkgebouw van Zuid-Soedan hebben nog eens duizenden anderen provisorische onderkomens gebouwd. Sommigen zitten er al een jaar.

Hoop
De hoop dat de strijdende partijen hen uit vrees voor God zullen sparen is een laatste strohalm. Menigeen is getraumatiseerd door moord, verkrachting en plundering. Het aan de andere kant van de stad gelegen VN-vluchtelingenkamp zit met 40.000 mensen overvol.

Sinds 2013 wordt Zuid-Soedan geteisterd door een bloedige burgeroorlog tussen de troepen van president Salva Kiir en die van zijn voormalige rechterhand, Riek Machar. Beide partijen maken zich op grote schaal schuldig aan ernstige oorlogsmisdaden. Aanvankelijk bleef Wau gespaard voor het oorlogsgeweld, maar is een aantal keren toneel geweest van gevechten. In juni kwamen daarbij rond 400 mensen om het leven.

Gebrek aan voedsel
Internationale hulporganisaties hebben rond de kathedraal enkele waterpompen en latrines geïnstalleerd, ook zijn er enkele klaslokalen, kliniekjes en zelfs winkeltjes. Aan zeep en dekens is geen gebrek, maar wel aan voedsel. Sinds in april drie medewerkers van de VN-voedselorganisatie WFP werden gedood is de voedselvoorziening uiterst karig. Dat drijft de spanning dusdanig op dat de situatie voor WFP-medewerkers riskant wordt, aldus een aan de kathedraal verbonden priester. “De mensen zijn hongerig en voelen zich onveilig.” Er is slechts één agent ter bescherming. De oorlog is nog geen dertig kilometer verderop. De streek is vruchtbaar, maar door oorlog en plundering komt er van zaaien en oogsten niets terecht.

Bron: Katholiek Nieuwsblad/IRIN