Zuid-Koreaanse activisten klagen Noord Korea aan

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een coalitie van Zuid-Koreaanse christenen en mensenrechtengroepen, de Onderzoekscommissie van Misdaden tegen de Mensheid, heeft een rapport uitgegeven waarin aandacht wordt gevraagd voor de publieke executie van een Christelijke vrouw in Noord-Korea afge
korean-christian-protest

Een coalitie van Zuid-Koreaanse christenen en mensenrechtengroepen, de Onderzoekscommissie van Misdaden tegen de Mensheid, heeft een rapport uitgegeven waarin aandacht wordt gevraagd voor de publieke executie van een Christelijke vrouw in Noord-Korea afgelopen maand.

Het rapport toont de door de regering uitgegeven identiteitskaart van de Christenvrouw Ri Hyon-ok bij het bericht over haar executie. Gelijksoortige gevallen in het verleden waren altijd moeilijk aan te tonen. De commissie eist dat de Noord-Koreaanse president Kim Jong-Il aangeklaagd wordt wegens misdaden tegen de menselijkheid.

Ook zegt de commissie dat de protestantse ondergrondse Kerk groeit en de regering zijn "oorlog tegen de religies" aan het opvoeren is. De vervolging van christenen loopt parallel aan het internationale conflict over Noord-Korea’s nucleair programma toegenomen, zegt een katholiek lid van de commissie. Officieel garandeert Noord-Korea vrijheid van godsdienst en er zijn verschillende organisaties van boeddhisten, katholieken, protestanten en volgelingen van Chondo-gyo, een inheemse godsdienst.

Onlangs is ook de eerste Russich-orthodoxe Kerk in Pyongyang gevestigd. Daar staat tegenover dat het land slechts één katholieke en twee protestantse kerken telt. Bovendien zijn er geen katholieke priesters sinds het einde van de Koreaanse oorlog, terwijl de protestanten één dominee en een seminarie hebben. Zuid-Koreaanse priesters bezoeken het noorden onregelmatig. Ze mogen de Eucharistie vieren, maar niet met plaatselijke katholieken praten.

Bron: KN / UCAN