"Pater Frans is nog steeds een teken van hoop voor mensen in Homs", vertelt pater Ziad vanuit Syrië. "Ik heb hem gisteren nog aan de telefoon gehad. Zoals altijd was hij vol moed en hoop en lachte hij." Toch maakt de Jezuïet zich zorgen over zijn medepater in het bezette deel van de stad. "Gisteren hielp ik bij de evacuatie van 1400 mensen. Onder hen 31 Christenen die de Nederlandse pater Frans van der Lugt goed kennen. Ze vertelden dat hij wel moe is en verouderd."
De evacuatie en het staakt-het-vuren bieden tijdelijk respijt voor de belegerde stad. Ook hebben enkele voedselpakketten het klooster van pater Van der Lugt bereikt. Toch zijn de evacuaties geen reden tot vreugde , legt pater Ziad uit. "De meeste Christenen willen niet vertrekken. Ze zijn bang dat ze nooit meer kunnen terugkeren naar hun huis. Maar velen zijn erg mager. Dat zie je meteen. En sommigen zijn ziek."
Onder de geëvacueerde Christenen bevindt zich ook een gezin dat de afgelopen twee maanden bij pater Van der Lugt in het klooster verbleef. "Deze alleenstaande moeder met drie kinderen verbleef de afgelopen twee jaar vooral in huis. De oudste dochter (17) zorgde voor haar broer van 14 en zus van 13. Ze zijn al twee jaar niet meer naar school geweest. Eerder ging ze naar buiten om eten te zoeken. Maar sinds twee maanden hadden ze zelfs geen water." Inmiddels heeft de familie onderdak gevonden elders in Homs. Pater Ziad: "We proberen een appartement voor hen te vinden, maar dat is lastig. Ze wonen nu in de keuken bij een oudere, getrouwde zus in huis."
Pater Frans is gebleven om "op het huis te passen." Daartoe rekent hij naast geschriften en iconen uit kerken en moskeeën "waarvan sommigen uit de dertiende eeuw "ook de 30 Christenen en de moslims die zijn achtergebleven. De afgelopen maand is de Nederlandse pater veelvuldig in het nieuws geweest met dringende oproepen aan de strijdende partijen om een einde te maken aan het conflict en de belegering van de oude stad van Homs. Vooralsnog overheerst de angst dat na de evacuatie de artilleriebeschietingen hervatten.
"Natuurlijk is hij moe", vertelt pater Ziad. "De oude stad wordt al twee jaar belegerd. Maar pater Frans heeft geen angst." Het getuigenis van de Nederlander betekent dan ook veel voor de achterblijvers. "Hij heeft veel uitvaarten geleid, de Heilige Mis met hen gevierd. Hij is een grote vriend, nee, een goede Herder, die hoop biedt en veel families heeft verdedigd, zelfs te eten heeft gegeven. Hij wil dat de christelijke geest in Homs blijft."
Gevraagd naar de boodschap die pater Ziad heeft voor mensen in Nederland, antwoordt hij: "Het is moeilijk om de mensen in de belegerde stad te bereiken. Natuurlijk proberen we hen te bereiken. Maar als u echt wilt helpen, steun dan alle mensen in Syrië, zowel Christenen als moslims."
Foto Reuters