Zorgcentrum voor inheemse stam Bolivia

Project
ACN-20150925Bolivia30053

Project in Bolivia
Steeds weer opnieuw zegt Paus Franciscus dat het noodzakelijk is dat we de ‘periferie’ opzoeken, de gebieden die vergeten en verwaarloosd zijn en die buiten het blikveld van de algemene aandacht vallen. Het Apostolische Vicariaat Reyes is zo’n ‘buitengebied’, dat ligt in het tropische gedeelte van Bolivia. Hier leven de leden van de inheemse stam van de T´schimanen. Zij leven van de visvangst, van de jacht en van wat er groeit in het oerwoud. Vijf zusters van de Congregatie „Hermanas Lauritas“, zorgen voor hen en zij bezoeken de mensen in de slecht bereikbare nederzettingen aan de rand van het oerwoud zelfs per boot om hen te helpen.

Radicale verandering van levenswijze
De T’schimanen leven traditioneel in het oerwoud, maar de milieuvervuiling, de ontbossing van de wouden en de klimaatverandering dwingen hen steeds vaker om de jungle te verlaten. Zij zoeken nu bijvoorbeeld in de kleine stad San Borja naar nieuwe mogelijkheden om hun levensonderhoud te verdienen en hun gezinnen te onderhouden. Dat is niet gemakkelijk, want deze mensen zijn niet voorbereid op de radicale verandering van levenswijze. De plaatselijke parochie probeert hen op alle mogelijke wijzen te helpen: met vorming, zielzorg en concrete steun.

Veel waarde als Kind van God
De parochie zou nu graag een Centrum voor de T’schimanen oprichten, waar de mensen kunnen leren zich aan te passen aan de nieuwe levenswijze, zonder de grond onder hun voeten te verliezen. Zij kunnen daar advies en medische verzorging krijgen, een taalcursus volgen omdat zij over het algemeen alleen de taal van hun stam en geen Spaans spreken, wat het moeilijk maakt om een baan te zoeken; zij kunnen vaardigheden leren die nuttig zijn voor een beroep, en natuurlijk wordt er ook iets aan zielzorg gedaan. Zij moeten op de eerste plaats begrijpen dat zij, ook al worden ze vaak gediscrimineerd, als kinderen van God heel veel waarde hebben. Kerk in Nood helpt met 17.000 euro bij de oprichting van dit Centrum.

Projectcode: 211-01-19

Dit project is een voorbeeld van ons werk. Uw gift zal aan dit of een soortgelijk project ten goede komen en het pastorale werk van KIN mogelijk maken.
Foto: Kerk in Nood/