Zorg over geweld tegen Russisch-Orthodoxe Kerk

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Europese Bis- schoppen maken zich zorgen over de toenemende haat- uitingen tegen de Russisch-Orthodoxe Kerk in de Russische...
20121019_rusland01

De Europese Bisschoppen maken zich zorgen over de toenemende haatuitingen tegen de Russisch-Orthodoxe Kerk in de Russische federatie.

 

De Raad van Europese Bisschoppenconferenties (CCEE) spreekt in een brief aan het Patriarchaat van Moskou over "ernstige bezorgdheid met betrekking tot de sterke en toenemende uitingen van discriminatie van Christenen in verschillende landen, en met name van antichristelijk en antikerkelijke sentimenten in de Russische Federatie van de laatste maanden."

Het afgelopen jaar is het aantal daden van de antireligieus vandalisme toegenomen waarbij kerken en heilige symbolen als kruisbeelden en iconen het doelwit van vernieling waren.

Pussy Riot

Ook spreekt de CCEE zich uit over de protestactie van de punkband Pussy Riot die een politieke protestactie hield in de Kathedraal van Christus de Verlosser in Moskou. Daarbij werd obscene taal gebruikt, ging men ongepaste gekleed en werd patriarch Kyrill I van Moskou persoonlijk beledigd. Afgelopen zomer werd de patriarch belaagd door een halfnaakte actievoerster die op haar rug de tekst ‘Dood Kyrill’ had staan. In Archangelsk zaagden onbekenden een kruisbeeld af dat na de val van het communisme was opgericht ter herdenking van de slachtoffers van de politieke repressie (foto). In de Oekraiense hoofdstad Kiev zaagde een topless actievoerster met een kettingzaag een groot kruisbeeld om. Recent werd de Russisch-Orthodoxe kathedraal van de Verheffing van het Heilig Kruis in Genë¨ve met verf besmeurd. Op internet rouleren tientallen filmpjes van sympathisanten van Pussy Riot die het eerder op het christendom gemunt lijken te hebben dan op de regime van de Russische president Putin tegen wie men aanvankelijk zei te protesteren.

In de brief wijzen de Europese bisschoppen de neiging af "om de vrijheid van de kunst en de vrijheid van meningsuiting verkeerd uit te leggen en godsdienst te gebruiken voor provocerende doeleinden of om de godsdienstvrede te schaden of aan te zetten tot haat tegen religieuze presentie in de samenleving."

 

Bron: Zenit, foto: RT