De internationale groep bisschoppen die jaarlijks een bezoek brengt aan het Heilig Land zei na terugkeer dat er tekens van hoop zijn, maar benadrukte tevens dat "pro Israël zijn moet betekenen pro Palestijnen te zijn". In hun afsluitende verklaring over het bezoek stellen de bisschoppen van de Holy Land Coördination, die elkaar sinds 1998 ontmoeten in het Heilig Land, dat ze het geloof van de Christenen in de region hebben opgemerkt, maar ook hun "onveiligheid, angst en frustratie" die "het leven van de mensen in het hele land beheerst".
"De ander beschuldigen is het ontlopen van verantwoordelijkheid en een gebrek aan leiderschap, een leiderschap waar de mensen wanhopig naar op zoek zijn," schrijven de bisschoppen. "We hebben de uitspraak gehoord en ons eigen gemaakt dat pro Israël zijn moet inhouden pro Palestijnen zijn. Dat betekent voorstander zijn van gerechtigheid voor allen, wat zeker tot blijvende vrede zal leiden." De bisschoppen , die komen uit Engeland, de VS, Canada, Spanje, Duitsland, Frankrijk en andere naties bevestigden het belang van het weer openen van de dialoog tussen de Palestijnse Autoriteit en Israël. "Een door onderhandelingen tot stand gekomen overeenkomst is dringend nodig," stellen zij en zeggen te betreuren dat dialoog "onmogelijk wordt gemaakt door extremisme en onverdraagzaamheid van de partijen. Daarvan zijn de tekens duidelijk aanwezig in de stellingnames en oordelen en acties van veel te veel mensen in de huidige wereld." "Dat is een zorg voor beide zijden," vervolgen de bisschoppen "en wij doen een oproep tot verdraagzaamheid en moedig leiderschap dat in staat is vergeving en nederigheid te tonen en vreedzame co-existentie te propageren."
Moed
De bisschoppen erkennen echter dat er ook tekens van hoop zijn. Daarbij noemen ze de synode over het Midden-Oosten, toegenomen toerisme, interreligieuze dialoog en samenwerking naast diverse humanitaire en charitatieve projecten. "Maar boven alles is onze hoop toegenomen door het getuigenis van de Christelijke gemeenschappen die we ontmoet hebben en waarmee we ons geloof hebben gevierd in Gaza, Nablus, Jeruzalem en Galilei," voegen ze toe. "Ook erkennen we de vooruitgang die geboekt wordt bij de onderhandelingen tussen Israël en de Heilige Stoel, die hopelijk spoedig tot een oplossing zullen komen." De bisschoppen sluiten hun oproep af met een beroep op de politieke leiders aan beide zijden en van de landen waar de bisschoppen vandaan komen om "moed te tonen, en creativiteit opdat de eenvoudige hoop van de meerderheid voor vreedzame co-existentie werkelijkheid wordt. De trouw aan hun levensbeschouwing zou bij joden, Christenen en moslims altijd zo moeten zijn dat er een diepgewortelde openheid is naar alle anderen."
Bron: Zenit.org
Foto: rkdocumenten.nl