Zondag zaligverklaring van de martelaar Jerzy Popieluszko pr.

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Aanstaande zondag, 6 juni, zal in Warschau, de zaligverklaring plaatsvinden van de Poolse priester Jerzy Popieluszko (1947 "1984). Popieluszko was kapelaan en geestelijk leidsman van de vakbond Solidarność. De priester werd op 37 jarige leeftijd vermoo
jerzy_popieluszko

Aanstaande zondag, 6 juni, zal in Warschau, de zaligverklaring plaatsvinden van de Poolse priester Jerzy Popieluszko (1947 "1984). Popieluszko was kapelaan en geestelijk leidsman van de vakbond Solidarność . De priester werd op 37 jarige leeftijd vermoord door agenten van de communistische geheime dienst.

Jerzy Popieluszko was kapelaan van de parochie St. Stanislao van Kostka in Warschau. Hij had herderlijke zorg voor arbeiders en in de tachtiger jaren van de 20ste eeuw was hij geestelijk leidsman voor de vakbond Solidarność.

In zijn leven, maar ook in zijn preken, liet hij volledige trouw zien aan het Evangelie van Christus en aan de leer van de Kerk. Popieluszko bevorderde in het licht van het Evangelie respect voor de mensenrechten, voor de rechten van de arbeiders en voor de waardigheid van iedere mens. Priester Popieluszko beoefende voor Polen en voor de gehele wereld de deugden van moed, trouw aan God, overgave aan het kruis van Christus en het Evangelie, liefde voor God en voor zijn vaderland. Op 19 oktober 1984 stierf de toen 37-jarige priester de marteldood. Communistische agenten sloegen hem in elkaar en gooiden hem vervolgens in het ijskoude water van de rivier de Vistula.

Ruim 400.000 mensen woonden zijn uitvaart bij en sinds zijn die dag bezochten al ruim 18 miljoen mensen zijn graf. Ieder jaar wordt op 19 oktober een 24-uurs wake gehouden om de dag van zijn martelaarsdood te gedenken. Nu wordt deze Poolse held ook door de Katholieke Kerk erkend als martelaar en zalige.

Kerk in Nood heeft zich altijd ingezet voor priesters achter het Ijzeren Gordijn, zoals priester Popieluszko. Ook nu nog zijn er vele priesters die zich met gevaar voor hun leven wereldwijd inzetten voor het Evangelie en de waardigheid van iedere mens. Help hen met uw gebed en gaven! (Bron: Zenit)

Zie ook een eerder artikel over priester Popieluszko.