Zomerkamp voor kinderen in Oekraïne

Project
In voorafgaande jaren hebben duizenden Oekraiense jongeren het geloof en de christelijke waarden mogen leren kennen dankzij de inspanningen van één enkele Latijnsamerikaanse zuster, Zuster Luiza Ciupa SSMI. Omdat zij zich realiseerde dat er dringend behoe
oekraine_2015

In voorafgaande jaren hebben duizenden Oekraiense jongeren het geloof en de christelijke waarden mogen leren kennen dankzij de inspanningen van één enkele Latijnsamerikaanse zuster, Zuster Luiza Ciupa SSMI. Omdat zij zich realiseerde dat er dringend behoefte was aan heling en vernieuwing van het geloof na de ineenstorting van het athëistische communisme in Oekraïne, is zij daar het geloof en de christelijke mroaal gaan onderwijzen.

 

Moeder van de catechese
Nu heeft Zuster Luiza met haar werk, via de Cathechese-commissie van het Patriarchaat van de Oekraïense Grieks Katholieke Kerk, de naam gekregen van "Moeder van de catechese". Een directeur bij Kerk in Nood beschreef haar als volgt: "Zij is al jaren een vriend van Kerk in Nood, en heeft haar leven gewijd aan de steun aan de Oekraieners om hun meer te leren over hun geloof, een initiatief kettingreactie van opleidingen in gang heeft gezet. Onder haar leiding zijn grote aantallen catechisten het geloof gaan onderwijzen aan jonge volwassenen en hen te helpen te leven volgens de Evangelische waarden". Dit jaar, nu de Oekraïne gebukt gaat onder de politieke onrust en de oorlog in Oost-Oekraïne, bevonden zich onder de jongeren en gezinnen van alle drie de jaarlijkse zomerkampen mensen uit de getroffen gebieden.

 

Gebrek aan christelijk geweten
"De gebeurtenissen en de burgeroorlog waren een bewijs dat er gebrek is aan een christelijk geweten", zo schrijft de zuster. "Om gezinnen derhalve te integreren in een Oekraiense christelijke omgeving en wederzijds ervaringen uit te wisselen, organiseren wij een gezinskamp voor gezinnen uit zowel Oost- als West-Oekraïne. Een belangrijk onderdeel van het kamp is de spirituele en morele vorming, op basis van de christelijke waarden". "Koninklijk Feest", was het thema voor het kamp in juli, dat plaats vond in het gebied van Zakarpat’ska, in Transcarpathia. "Er waren kinderen bij van ouders die geleden hadden onder de demonstraties op het Maidan-plein in Kiev en ook wezen en kinderen uit grote gezinnen", vertelt Zr. Luiza. Elke dag werd er een H. Mis gevierd, vonden er spirituele gesprekken plaats en werd er biecht gehoord, in combinatie met een levendig sportprogramma, thema-avonden en spellen. In augustus waren er nog eens twee kampen in het gebied Ivano Frankivsk. Voor het eerste kamp werden kinderen en volwassenen ondergebracht in het retraitehuis van een klooster. De meeste van de dertig deelnemende personen waren ontheemd en afkomstig uit de Oostelijke gebieden van Oekraïne, gezinnen die gedwongen waren hun huizen te verlaten en zich met een vluchtelingenstatus te vestigen in West-Oekraïne.

 

Spirituele en lichamelijke rust
"Voor deze mensen organiseerden wij kampen voor spirituele en lichamelijke rust",zo gaat Zuster Luiza verder in haar brief aan Kerk in Nood. "Een aantal van de plaatselijke gezinnen sloot zich bij hen aan, met het doel om de immigranten te helpen gemakkelijker te integreren". Het derde kamp werd bezocht door een kleine groep van tien personen uit Ternopil en Lviv, samen met immigranten. De nadruk lag hier op het spirituele, psychologische en lichamelijke herstel. Na afloop van een zomerkamp drukte een van de jongeren zijn dankbaarheid als volgt uit: "De cursus veranderde mijn leven, nu wil ik een ware Christen zijn". Het werk van Zr. Luiza breidt zich nog steeds uit, en de workshops, de opleiding van catechisten en jeugdwerkers is een instrument geworden waarmee komende generaties kunnen worden gevormd en kunnen worden bemoedigd om te streven naar een vreedzame toekomst. Kerk in Nood heeft in totaal €24.000,- beloofd aan dit belangrijke werk.

 

Projectcode: 438-19-00

 

Dit project is een voorbeeld van ons werk. Uw gift zal aan dit of een soortgelijk project ten goede komen en het pastorale werk van KIN mogelijk maken.