Zimbabwe: "overleven van minder dan een dollar per dag"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Pater Felix Tachiona Mukaro is teleurgesteld in de politici van zijn land, zoals veel Zimbabwanen: "Het gaat hun om invloed en macht, niet om het land. Daarbij bevindt de samenleving zich in een slechte toestand en de mensen weten niet hoe ze de dag door
20141119_Zimbabwe

Pater Felix Tachiona Mukaro is teleurgesteld in de politici van zijn land, zoals veel Zimbabwanen: "Het gaat hun om invloed en macht, niet om het land. Daarbij bevindt de samenleving zich in een slechte toestand en de mensen weten niet hoe ze de dag door moeten komen." Mukaro is sinds 2007 katholiek priester en sindsdien actief als ontwikkelingsgelastigde voor het bisdom Chinhoy. De priester ervaart dagelijks de economische stagnatie en openlijke strijd om de erfenis van de 90 jaar oude president, Robert Mugabe: "Hoezeer de meerderheid van de mensen daaronder lijdt, merken wij duidelijk in de geestelijke verzorging."

Volgens pater Felix hebben miljoenen Zimbabwanen hun land intussen verlaten. Ze vertrokken naar buurstaten als Botswana, Mozambique, Zambia en Zuid-Afrika, maar ook naar Amerika en Europa. Omdat de inwoners geen vertrouwen meer hebben in de inheemse valuta, de Zimbabwaanse dollar, grijpt wie die het zich kan veroorloven naar de US dollar, de Euro, de Britse Pond of de Zuid-Afrikaanse Rand. Veel Zimbabwanen die in het buitenland wonen, sturen geld naar huis. "Maar niet iedereen heeft het geluk familie in het buitenland te hebben", benadrukt pater Felix in gesprek met medewerkers van Kerk in Nood. Hij vertelt hoe gespannen de situatie is: "Veel mensen moeten overleven van minder dan een dollar per dag. En als priesters de heersende ongerechtigheid ter sprake brengen, worden ze bedreigd of zelfs daadwerkelijk aangevallen." In het bisdom Chinhoyi is de maatschappelijke teruggang duidelijk zichtbaar: Mijnen worden gesloten, boerderijen die voorheen goed werden beheerd, zijn onteigend en door aanhangers van de regeringspartij overgenomen. Nu ligt het land braak.

Snelle politieke veranderingen verwacht pater Felix niet. Daarvoor is naar zijn mening een mentaliteitsverandering nodig. Hij zet in op het moeizame, dagelijkse pastorale werk van de 19 parochies van het bisdom, waar nu 48 priesters werkzaam zijn. Hun middelen van bestaan zijn echter schaars. De afstanden zijn groot en transportmiddelen, bijvoorbeeld auto’s, zijn vaak niet beschikbaar. "Ons bisdom is op hulp aangewezen. De misintenties die wij vaak van Kerk in Nood krijgen, zijn voor onze priesters zeer belangrijk, omdat ze werkelijk straatarm zijn", aldus de pater. De pastorale verzorgers kunnen volgens hem niet in hun eigen levensonderhoud voorzien, omdat ze geen inkomen hebben. Ondersteuning van de gelovigen krijgen ze niet, omdat de mensen zelf nauwelijks het noodzakelijke hebben. De afgelopen twee jaar heeft Kerk in Nood het bisdom daarom steeds met € 20.000 aan misintenties geholpen. Het verzekert het onderhoud van priesters en daarmee het voortbestaan van de pastorale zorg. Felix Tachiona Mukaro: "Wij rekenen volledig op de Voorzienigheid. Zouden wij schenkingen van politici aannemen, dan zou dat onze pastorale positie verzwakken omdat wij hun acties zouden moeten rechtvaardigen."