"Zij hebben het fanatisme, wij de Hoop"

Project

“De bomaanslagen in Brussel zijn aanvallen van het kwaad, net als eerdere islamistische terreuraanslagen in Frankrijk, Nigeria, Mali, Ivoorkust en andere plaatsen in de wereld”, zo stelt de internationale voorzitter van Kerk in Nood, Johannes Freiherr von Heeremann in reactie op de aanslagen van gisteren. “Tegen dergelijke misdrijven helpen politiek gezien meer voorlichting en preventieve veiligheidsmaatregelen. Geestelijk gezien is vooral gebed nodig – voor de slachtoffers en vervolgens ook voor de daders en potentiële daders.”

Tegelijkertijd wijst hij op de enorme en wonderbaarlijke solidariteit van de Europese volkeren. "Hoe slechter de islamistische terreur, hoe meer solidariteit onder de burgers. Ik was erg onder de indruk van het getuigenis van een boer uit de buurt van Brussel, die gekomen was om bloed te doneren in de Belgische hoofdstad. Hij zei op de radio: ‘Ik produceer en geef het volk vruchten en groenten, vandaag heb ik bloed geven. Ik ben katholiek en dus voor het leven. Mijn bloed zal helpen om levens te redden, van Christenen, Moslims of atheïsten.”

Deze vanzelfsprekendheid van de liefdadigheid kennen fanatici en terroristen niet. Maar het is precies datgene waardoor terreur zal mislukken Kerk in Nood ervaart dat al drie jaar heel intens. Hoe erger de terreur in het noorden van Nigeria, in Syrië, in Irak of in andere islamitische regio’s woedt, hoe meer solidariteit onze donateurs tonen met de slachtoffers. We weten allemaal dat terroristen geen vrijheid kennen, alleen geweld. Zij hebben fanatisme, wij de Hoop. "