Zeventien gewonden bij aanslagen op de Filipijnen; vijf bij aanslag op katholieke kerk

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Op het Zuid-Filipijnse eiland Mindanao zijn afgelopen weekend bij twee aanslagen 17 gewonden gevallen.
20140502_Filipijnen01

Op het Zuid-Filipijnse eiland Mindanao zijn afgelopen weekend bij twee aanslagen 17 gewonden gevallen.

Bij een granaataanslag op een katholieke kerk in Zamboanga City vielen zondag vijf gewonden.

Volgens de politie gooide een man vanaf een motor een granaat de kerk in waar op dat moment vooral ouderen de H. Mis bijwoonden. De politie tast in het duister over het motief van de aanslag.

Op zaterdag vielen bij een bomaanslag op het Zuid-Filipijnse eiland, in het dorp Datu Saudi Ampatuan, twaalf gewonden. Volgens het leger raakten onder meer zes soldaten en twee journalisten gewond. De aanslag vond plaats in een gebied waar regeringstroepen in strijd zijn met islamitische opstandelingen.

De aanslagen komen acht dagen nadat het Filipijnse leger op Mindanao een grote actie is begonnen tegen moslimrebellen die zich hebben afgescheiden van de islamitische rebellengroep Moro Islamic Liberation Front (MILF), waarmee vredesbesprekingen werden gevoerd.

De regering en het MILF maakten, ondanks bedreigingen, op 25 januari bekend dat de vredesonderhandelingen succesvol waren afgerond. Daarmee zou een einde moeten komen aan de decennialange islamitische opstand op Mindanao, die aan tienduizenden het leven heeft gekost.

In september vielen er in Zamboanga City in drie weken nog 240 doden toen een onbekende gewapende islamitische groepering de stad belegerde, omdat zij vreesden dat het MILF hun aan de kant zou schuiven bij de vredesbesprekingen.

President Benigno Aquino zei onlangs dat de regering hard zou optreden tegen rebellen die het vredesproces met het MILF kunnen verstoren.

Bron: Katholiek Nieuwsblad