Zeven kerken in Bagdad vernield bij dodelijke bomaanslagen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Bij een reeks bomaanslagen in Bagdad zijn zondag zeven Chaldese en orthodoxe kerken doelwit geweest.
iraq_-_church_attacked

Bij een reeks bomaanslagen in Bagdad zijn zondag zeven Chaldese en orthodoxe kerken doelwit geweest.

Het ergst is getroffen de Chaldese kerk van Maria, waar bisschop Sleimon Wardouni normaal gesproken de liturgische vieringen houdt. De autobom explodeerde op de straat waar de kerk aan ligt. Bij de aanslag kwamen vier mensen om en raakten tientallen mensen zwaar gewond. De andere kerken leden lichtere schade en er vielen minder gewonden omdat ze verder van de weg af lagen.

Naast de Mariakerk zijn ook getroffen de Chaldese kerken van Sint George, de Sint Jozef en de Heilig Hartkerk. Ook liepen de Syrische orthodoxe Petrus en Paulus en de Assyrische kerk van de heilige Maria schade op door aanslagen. De zevende kerk die getroffen werd was de Sint James in de Dorawijk. De in dit gevaarlijke stadsdeel gelegen kerk ging in vlammen op. Slechts enkele dagen geleden had mgr. Wardouni nog aan AsiaNews gemeld dat het betrekkelijk kalm was in de Irakese hoofdstad na het vertrek van de Amerikaanse soldaten.

Sommige journalisten melden dat de politie Abu Omar al-Baghdadi, het hoofd van al-Qaeda in Irak, achter de aanslagen zit. Het motief zou de moord zijn van een 32-jarige zwangere Egyptische vrouw in een Duitse rechtbank , die met messteken om het leven werd gebracht. De in de de rechtszaal in Dresden met messteken gedode vrouw staat in de islamitische wereld bekend als "de martelares van de hoofddoek".

Bron: KN / AsiaNews