Zes medewerkers World Vision in Pakistan vermoord

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Bij het nationale heiligdom van Lahore en de kathedraal van het Heilig Hart stromen christelijke pelgrims van alle denominaties samen om te bidden en bloemen te leggen.
20100312pakistan

Bij het nationale heiligdom van Lahore en de kathedraal van het Heilig Hart stromen christelijke pelgrims van alle denominaties samen om te bidden en bloemen te leggen.

Op die manier brengen de gelovigen hun meedeleven en solidariteit tot uiting met de zes slachtoffers van een onlangs uitgevoerde aanslag op de christelijke NGO World Vision. De organisatie verzorgde in Pakistan onderwijsprogramma’s en hulp bij de vorming van kinderen.

Op 10 maart drong een groep gewapende mannen, vermoedelijk leden van de Taliban, met bommen het bureau van de organisatie binnen in Mansehra, een stad in de noordwestelijke grensprovincie. Daar doodden ze 6 werkers en verwondden tenminste zes anderen. De actie heeft tot verontwaardiging en droefheid in de christelijke gemeenschap van Pakistan geleid. "De inspanningen van organisaties als World Vision verbeteren de sociale en economische situatie van de bevolking zonder onderscheid te maken in verschillende godsdiensten en zonder enige vorm van zieltjeswinnerij," zegt een bron in de Kerk van Pakistan".

Het heiligdom van het Heilig Hart in Lahore is een referentiepunt voor de gelovigen in Pakistan en volgens rector Andrew Nisar "een pelgrimsoord in mei dat bekend staat vanwege zijn liefdadigheidswerk door de gelovigen. Bekend voorbeeld is het weeshuis ‘Huis van Liefde’ in Lahore dat onder meer geleid wordt door de missionarissen van Liefde."

De komende dagen zal er ononderbroken gebeden worden voor slachtoffers van terrorisme en voor de families van de World Vision medewerkers die op 10 maart stierven. Het wordt gevaarlijk voor organisaties en verenigingen die in de Pakistaanse samenleving de rechten en vrijheid van religieuze minderheden willen verdedigen. Veel NGO’s, christelijk of niet, voelen zich onveilig en vrezen doelwit te worden van extremisten.

De NGO’s wijzen erop dat 2009 een "zwart jaar" was voor christenen in Pakistan. Maar liefst 130 christenen stierven door aanslagen, arrestaties, mishandeling en marteling. En de vrees is dat 2010, met de recente voorvallen, niet veel beter zal zijn. (Fides)