Ondanks heftig protest van het Vaticaan hebben de Chinese autoriteiten afgelopen zaterdag Joseph Guo Jincai tot bisschop van Chengde gewijd. Sinds 2006 was er geen bisschop gewijd zonder de stilzwijgende goedkeuring van de Heilige Stoel. Door met deze trend te breken hernieuwt de regeringsgezinde katholieke Patriottische Vereniging haar claim autoriteit te bezitten over de katholieke Kerk in China. Diverse bisschoppen die loyaal zijn aan de Heilige Stoel werden blijkbaar gedwongen de bisschopswijding in Chengde bij te wonen.
Kardinaal Joseph Zen, die in verband met het consistorie in Rome verbleef, zei dat hij liever in de kapel was gebleven van zijn Romeinse onderkomen "om een goede kreet te laten horen" vanwege de wijding die hij zag als een klap voor de vrijheid en eenheid van de Chinese Kerk. De kardinaal stelde dat de Patriottische Vereniging nooit afstand gedaan heeft van haar claim op autoriteit over de Chinese Kerk. Eerdere bisschopswijdingen met Vaticaanse goedkeuring waren alleen mogelijk omdat de leider van de Vereniging geen bezwaar had. "Wij dachten dat er echte onderhandelingen gaande waren. Maar dat was niet zo," zegt Zen. "Zij willen alles op hun manier. Dat er dit jaar tien wijdingen plaatsvonden was alleen maar mogelijk omdat hij het goed vond. Hij is de baas."
Schande
Het ontvoeren van andere bisschoppen, die van elke communicatie uitgesloten waren en onder dwang de wijding zaterdag moesten bijwonen, plus de grote aanwezige politiemacht, rook volgens de kardinaal naar "een fascistische methode" en "gangsterstijl", die ‘schande over onze eervolle natie gebracht heeft". De aanwezigheid van mgr. An Shuxin maakt het voor het Vaticaan en de Chinese Kerk extra onverteerbaar. Mgr. An besloot onlangs afscheid te nemen van de ondergrondse Kerk en zich aan te sluiten bij de regeringsgetrouwe Kerk. Zijn keuze veroorzaakte veel controverse en verdeeldheid in de Kerk van Baoding. De lokale gelovigen zijn bedroefd over de gebeurtenissen en vragen zich af of zij vanaf nu de sacramenten kunnen ontvangen van een bisschop die niet goedgekeurd is door de paus. Gelovigen van andere bisdommen zijn kwaad over de manier waarop de regering de Kerk behandeld heeft en hun bisschoppen en de Kerk belachelijk heeft gemaakt. Sommige teleurgestelde katholieken hopen dat de Heilige Stoel niet te veel haast maakt met het aangaan van diplomatieke betrekkingen met China. (Bron: Cath.Culture)