Maandag 2 december 2019
Nieuws bericht

Bij een aanval tijdens de zondagsdienst op een protestantse kerk in het oosten van Burkina Faso zijn zeker veertien mensen doodgeschoten. Onder de doden zijn tieners, melden overheidsfunctionarissen.

De aanval was in het dorp Foutouri, in de regio Est, tijdens de ochtendviering. Het is niet duidelijk wie de schutters zijn en welke groepering erachter zit. Volgens Tambougou Adjima van hetzelfde evangelische kerkgenootschap in de stad Fada N'gourma, hadden de terroristen het duidelijk op de mannen gemunt. “Tachtig leden waren waren verzameld [bij de dienst] waaronder 15 mannen, de rest waren vrouwen en jonge kinderen. Van de 15 mannen werden er ter plekke 14 in koelen bloede gedood, terwijl de aanvallers 'Allahu Akbar' riepen. Slechts één van de vijftien ontsnapte aan deze barbaarse daad."

President Roch Marc Christian Kabore van Burkina Faso tweette: "Ik veroordeel de barbaarse aanval op de protestantse kerk van Hantoukoura in het departement Foutouri, waarbij 14 doden en verschillende gewonden vielen. Ik betuig mijn diepste deelneming aan de nabestaanden en wens de gewonden een spoedig herstel."

Christenen zijn vaker doelwit bij aanvallen. Vorige maand werden in dezelfde regio tientallen mijnwerkers doodgeschoten. Hun konvooi met vijf bussen werd geëscorteerd door het leger, maar kwam terecht in een hinderlaag. Honderden mensen zijn de afgelopen jaren in het land vermoord, meestal door jihadistische groeperingen, die etnische en religieuze spanningen veroorzaken, vooral in de grensstreek met Mali. De jihadisten uit dit buurland hebben banden met Islamitische Staat of Al-Qaida.

Bronnen: AFP/Barnabas fonds

Doneer