"Ze willen mijn kinderen bekeren tot de Islam"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Boniface Nyandwi is inmiddels het nodige gewend wanneer hij met zijn gezin naar de kerk gaat. Op het Tanzaniaanse eiland Zanzibar, waar 98% van de bevolking moslim is, worden Christenen al lange tijd met de nek aangekeken. Vorig jaar was er echter sprake
210140415_Zanzibar_-_Mr_Nyandwi

Boniface Nyandwi is inmiddels het nodige gewend wanneer hij met zijn gezin naar de kerk gaat. Op het Tanzaniaanse eiland Zanzibar, waar 98% van de bevolking moslim is, worden Christenen al lange tijd met de nek aangekeken. Vorig jaar was er echter sprake van oplaaiend geweld tegen Christenen. Tot dusver bleef het vooral gericht op religieuzen. De universitair docent heeft echter een grotere angst: dat zijn kinderen of vrouw gedwongen worden zich te bekeren tot de Islam.

Kerkbezoek
"Als we op zondag naar de kerk gaan, moeten we door een menigte, die ons vaak probeert te intimideren", vertelt Nyandwi in gesprek met Kerk in Nood. "We hebben een betrekkelijk grote parochie, zo"n vierhonderd mensen. Daarvan zijn er meestal zo"n tweehonderd bij de heilige Mis. Maar alle huizen rondom de kerk behoren aan moslims toe. Vaak roepen ze leuzen als "kijk eens naar deze gekken!" of "zie eens hoe naakt die vrouwen zijn." De moslim vrouwen zijn namelijk allemaal van top tot teen bedekt." Zelf voelt hij zich niet erg geïntimideerd. "Maar veel opmerkingen zijn gericht op vrouwen en kinderen."

Moord op priesters
Sinds december 2012 zijn Christenen op het eiland nog voorzichtiger geworden. In korte tijd volgden aanslagen op kerken, twee katholieke priesters en enkele voorgangers. De katholieke priester Evarist Mushi (55) kwam door drie kogels om het leven toen hij met zijn auto arriveerde bij de ingang van de St. Josephkathedraal om daar de zondagsmis te vieren. Pastoor Ambrose Mkenda liep ernstige verwondingen op in een hinderlaag. De daders lopen nog steeds vrij rond. Volgens Nyandwi, voorzitter van de raad van leken van het bisdom, werkt de lokale politie het onderzoek tegen. "Na de moord op pastoor Mushi werd hulp aangeboden door experts uit de hoofdstad, Dar es Salaam, en door de Verenigde Staten, waar de pastoor enkele jaren heeft gestudeerd en gewerkt. De politie had het bewijs op de plaats delict echter al onbruikbaar gemaakt." De daders moeten volgens Nyandwi worden gezocht onder de inwoners van Zanzibar zelf: "Het zijn geen mensen van buiten, maar mensen die zijn geradicaliseerd en zelfs getraind door Al-Shabab." Deze islamistische terroristische organisatie is nauw gelieerd aan de van oorsprong religieuze groepering Uamsho (Ontwaak) die in Zanzibar streeft naar de vestiging van een onafhankelijke islamitische staat.

Angst voor bekering
Vooralsnog voelt Nyandwi zich niet zo onveilig dat hij thuis blijft. "Als er verkiezingen zijn, zoals volgend jaar, is de sfeer vaak explosief. Op straat proberen mensen je dan voor schut te zetten of boos te maken. Ik kom dan eerder naar huis en ga ‘s avonds niet meer naar buiten." Hij vertelt vooral bang te zijn voor zijn kinderen. "Thuis proberen we hen aan te moedigen en liefde voor Christus en de Kerk bij te brengen. Maar we zijn erg onzeker over wat anderen doen. We horen vaak verhalen dat moslims kinderen proberen te bekeren. We moeten onze kinderen daarom vertellen erg voorzichtig te zijn in het opbouwen van vriendschappen met moslims."