Zanzibar: Christenen zijn bang na de moord op priester

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Christenen leven in angst na de moord op een priester in Zanzibar, zei de bisschop van de eilandengroep. Hij waarschuwt...
20130308_Zanzibar_PNG

Bisschop Augustine Ndeliakyama Shao van Zanzibar waarschuwt voor toenemend, religieus gemotiveerd geweld. Hij vertelde dat de moord op pater Evarist Mushi op zaterdag 17 februari de laatste is in een serie van aanvallen.

De Bisschop van Zanzibar vertelde de Katholieke liefdadigheidsinstelling Kerk in Nood dat extremisten op de half- zelfstandige eilandengroep, die deel uit maakt van Tanzania, een radicale vorm van de Islam verkondigen.

Hij zei: "De leer die verkondigd wordt door een aantal Islamisten in Zanzibar stelt dat de Islamitische meerderheid geen enkele andere godsdienst naast zich mag dulden.

Volgens Bisschop Shao is de spanning op het West-Afrikaanse eiland behoorlijk toegenomen in de afgelopen maanden tevens worden geestelijken vaak bedreigd.

Hij zei:" Wij zijn een schietschijf geworden voor deze fundamentalisten." "Met Kerstmis werd er al een priester beschoten en nu is er een van mijn priesters doodgeschoten."

Een sjeik, die om gematigdheid gevraagd had, werd aangevallen met zuur en ligt nu in het ziekenhuis.

Op 20 februari, de dag dat de vermoorde priester Evarist Mushi begraven werd, hebben alle bisdommen gebedsdiensten voor vrede gehouden.

Bisschop Shao riep de regering van Tanzania op om vastberaden op te treden om zo de toenemende problemen het hoofd te bieden. Hij zei: "De overheid moet de veiligheid van het volk garanderen en vooral die van de minderheden". "Ze heeft te lang niets van zich laten horen en stond de verspreiding van propaganda en de haat ten opzichte van andersdenkenden toe."

We hopen dat de Internationale Gemeenschap de overheden van Zanzibar en Tanganyika met klem zal vragen het geweld te doen stoppen.

Pater Andrzej Halemba, hoofd van de Kerk in Nood projecten in Engelssprekend Afrika, beschreef de situatie in Zanzibar, waar de meerderheid van de bevolking Moslim is, als onveilig.

Hij verwees naar een aantal Christelijke kerken die in vlammen opgingen in december 2012,
als een voorbeeld van de toenemende problemen waar het land mee te maken heeft.

De plotselinge toename van geweld tegen eind vorig jaar werd in gang gezet door de arrestatie van leden van de Islamitische organisaties Uamsho die campagne voert voor een onafhankelijk Zanzibar onder sharia-wetgeving.

Pater Halemba zei: "De ontwikkelingen baren ons grote zorgen. Het is duidelijk dat extremistische krachten er expres op aan sturen het land te destabiliseren."

Maar dat is dan ook de reden waarom Kerk in Nood zoekt naar een dialoog tussen Christenen en Moslims. De bisschoppen van Tanzania willen streven naar een vreedzame samenwerking.

Bron: Kerk in Nood

Bron foto: Eigen archief