Zanzibar: aanslagen op kerken

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Zanzibar is begin deze week opgeschrikt door een aantal bomaanslagen, waaronder twee op kerken, meldt Christian Solidarity Worldwide (CSW).
20140226_zanzibar01

Zanzibar is begin deze week opgeschrikt door een aantal bomaanslagen, waaronder twee op kerken, meldt Christian Solidarity Worldwide (CSW).

Maandag werden twee springladingen op afstand tot ontploffing gebracht bij de hoofdingang van de Anglicaanse Christ Churchkathedraal en bij de voormalige slavenmarkt in Stone Town.

Daarnaast ontplofte een bom in het populaire restaurant Mercury’s. Het druk door toeristen bezochte restaurant is vernoemd naar de vroegere leadzanger Freddie Mercury van de rockband Queen, die in Zanzibar was geboren en gold als een icoon van de homobeweging.

Bij de aanslagen zouden geen slachtoffers zijn gevallen.

Slachtoffers als doel

Op zondag was een explosief afgegaan bij de kerk van de Tanzaniaanse Assemblies of God. De bom bevatte een mengsel van ijzeren kogeltjes en chemicaliën en ging af toen de dienst ten einde liep. Het gebouw schudde door de kracht van de explosie en veroorzaakte paniek onder de aanwezigen. Het is onduidelijk of er gewonden zijn gevallen en in welke mate er materiële schade is aangericht. Duidelijk is dat het om een krachtig explosief ging dat erop gericht was slachtoffers te maken.

Verkiezingen

De aanslagen worden in verband gebracht met de komende verkiezingen. Een belangrijk thema is de relatie tussen Tanzania en het semi-autonome Zanzibar. De van oorsprong religieuze groepering Uamsho (Ontwaak) streeft naar de vestiging van een onafhankelijke Islamitische staat en wordt verdacht van het aanzetten tot religieus geweld jegens minderheden.

Religieus geweld

In december 2012 schoten onbekenden een Katholiek priester neer en sindsdien zijn er verschillende aanslagen geweest op kerkelijke leiders. In februari vorig jaar werd een dominee vermoord, enkele weken later een Katholiek priester. In september werd een emeritus priester ernstig verwond bij een zuuraanval.

In januari verstoorde een groep de zondagsdienst in een Pinksterkerk in Kisauni met de bedoeling de voorganger te vermoorden. Toen hij afwezig bleek werd zijn vervanger afgetuigd.

Christenen zeggen dreig-sms"jes te ontvangen. Ook worden pamfletten verspreid waarin de dood van kerkelijke leiders wordt aangekondigd. Minstens twintig kerken zijn het afgelopen jaar geplunderd, vernield of in brand gestoken.

Hoewel de politie officieel onderzoek instelt lopen de daders van eerdere incidenten nog vrij rond, zelfs wanneer hun identiteit vast staat of zij op heterdaad zijn betrapt.

Overheid moet ingrijpen

Volgens CSW-directeur Mervyn Thomas "mogen we blij zijn dat er geen doden zijn gevallen bij deze aanslagen. Maar het gebruik van een afstandsbediening wijst erop dat de aanstichters van religieus geweld een hoger niveau hebben bereikt. Het gebruik van kogeltjes wijst erop dat ze een groot aantal slachtoffers wilden maken." Hij roept de Tanzaniaanse regering op snel onderzoek in te stellen en de verantwoordelijken voor de rechter te brengen en de godsdienstvrijheid van alle burgers te waarborgen, ook die van de Christelijke minderheid op Zanzibar.

Bron: CSW, foto: flickr.com