Zambia twijfelt over uitzetting Priester

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De regering van Zambia overweegt de aangekondigde uitzetting van de uit Rwanda afkom- stige Priester Viateur Banyan- gandora in te trekken na massaal protest...
20120816_Zambia01

De regering van Zambia overweegt de aangekondigde uitzetting van de uit Rwanda afkomstige Priester Viateur Banyangandora in te trekken na massaal protest door 130 Zambiaanse collega’s. Dat meldt het Vaticaanse Missiepersbureau Fides.

De Priester uitte onlangs in een preek kritiek op de door de regering vastgestelde katoenprijs. Die is zo laag dat kleine katoenboeren er niet meer van kunnen leven. Father Viateur werd opgepakt en kreeg te horen dat hij zou worden uitgezet.

Bisschop George Cosmas Zumaire Lungu van Chipata heeft daarop in alle parochiekerken een brief laten voorlezen om zijn gelovigen van de zaak op de hoogte te brengen. "Fr. Viateur werd in 2004 in het Bisdom Chipata gewijd waar hij vervolgens als Priester werkzaam was. Velen van ons hebben met hem gestudeerd, geleefd en gewerkt. We weten dat hij een goed Priester is en een integer en vreedzaam mens."

Eind juli vroegen 130 Priesters van het Bisdom Chipata de regering om de uitzetting te herzien.

De Priesters zeggen "verbaasd" te zijn en "geen genoegen te nemen" met de redenen die de overheid aanvoert om hun collega uit te zetten. Zij roepen de regering op de deportatie in te trekken.

De Priesters vragen de autoriteiten verder om samen met de Kerk de harmonie tussen Kerk en staat te verbeteren en samen de echte problemen van de armen aan te pakken, zoals de prijs van maïs, katoen en andere landbouwproducten.

"We smeken de Katholieke gemeenschap en de Priesters van het Bisdom van Chipata, en alle mensen van goede wil, om kalm en vreedzaam te blijven en te bidden om terugkeer van Father Viateur", aldus de verklaring van de Priesters.

 

Bron: Fides, foto: Zambianwatchdog