Woord van vrede voor inheemse Macuxi’s

Project
ACN-20160923-Brazilië-Macuxi

Door Rodrigo Arantes, Kerk in Nood Brazilië

Missionarissen worden ontvoerd en vermoord, hun kerken in brand gestoken. Het lijkt een verhaal uit het Midden-Oosten, maar betreft Brazilië. De situatie in Raposa Serra do Sol, bij de grens met Venezuela en Guyana, kent wereldwijd weinig aandacht. Het gebied is in bezit van kolonisten en landeigenaren die de Macuxi’s, de grootste inheemse etnische groep in het gebied, mineralen laten zoeken en rijst laten verbouwen in ruil voor goedkope alcohol.

De katholieke kerk is er sinds het begin van de twintigste eeuw aanwezig. Eerst waren er Jezuïeten, daarna Dominicanen en tenslotte de Consolata-missionarissen (missionarissen van Maria Troosteres). Het is een missie als geen andere. Als de missionarissen met de auto reizen, moeten zij behalve reserveonderdelen en voedsel in blik ook extra brandstof en accu’s meenemen. Wie onderweg pech krijgt, kan dagen wachten op een andere auto. Mobiele telefoons hebben geen bereik en een telefooncel is een zeldzaamheid.

Onder aanmoediging van de Kerk hebben de Macuxi’s besloten om alcohol af te zweren. Wie toch alcohol wil gebruiken, moet de stam verlaten. Dit wekt echter de woede van de grootgrondbezitters, die zo een bron van goedkope arbeidskrachten kwijtraken. Na onsuccesvolle propaganda tegen de Katholieke Kerk werden in 2004 enkele inheemse mensen vermoord en drie Consolata-missionarissen ontvoerd. Het jaar erna stak een groep van zo’n 150 gemaskerde en gewapende mannen het hele missiecomplex in brand, inclusief de St. Jozefkerk en de school die door de missionarissen werd geleid. Zij hoopten zo de Macuxi’s tot opstand te bewegen tegen de autoriteiten. Dat zou dan leiden tot genocide, omdat de inheemse mensen met stenen en stokken zouden vechten tegen mensen gewapend met geweren en kogels.

De Macuxi’s waren woedend over de brandstichting en wilden zich wreken. Maar Tuxaua Jacir de Souza, de leider van het Macuxi volk, riep hen bijeen, opende de Bijbel en las er meer dan een uur samen met hen uit. Hij herinnerde hen eraan dat zij een Katholiek inheems volk waren en dat God vraagt om te vergeven, niet om wraak te nemen. De mensen kalmeerden en namen geen wraak. In 2005 werd de Raposa Serra do Sol formeel verklaard tot "aan de Macuxi toebehorend land" en dus teruggegeven aan de oorspronkelijke bewoners. Alle niet-oorspronkelijke bewoners die het land bebouwden, moesten het gebied verlaten.

Een bloedbad werd voorkomen door eenvoudig het Woord van God te lezen. Het Macuxi-volk is nog steeds katholiek; zij bouwen zelf hun kerken met eigen materialen en vertalen katholieke gezangen in hun eigen taal. En Tuxaua Jacir heeft vanwege zijn vredelievend leiderschap twee Pausen ontmoet. Toch zijn de Macuxi’s nog ongelukkig over één ding: ze hebben geen Bijbel in hun eigen taal en maken zich zorgen over de toekomstige generatie. Er zijn sekten in het gebied die proberen hen te verlokken het christendom vaarwel te zeggen. Sommige van deze sekten bieden zelfs weer alcohol aan. De Macuxi’s zijn dus erg bezorgd, vooral voor de jongeren.

Kerk in Nood wil graag helpen met een Kinderbijbel in de taal van de Macuxi’s. Een theoloog met grondige kennis van de taal werkt momenteel aan de vertaling en binnenkort hopen we duizenden exemplaren te drukken voor de kinderen. Om dit te financieren is uw hulp nodig. Helpt u mee het wonder van het Woord van vrede in dit gebied door te geven naar de volgende generatie ?