Woord God moet uit Russisch volkslied

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De communistische partij van de Russische Federatie(Kprf) wil dat een verwijzing naar God uit het volkslied wordt verwijderd.
rusland

De communistische partij van de Russische Federatie(Kprf) wil dat een verwijzing naar God uit het volkslied wordt verwijderd.

Parlementariër Boris Kashin heeft een wetsvoorstel ingediend om de zin "beschermd door God als ons vaderland" te vervangen door "beschermd door ons als ons geliefde vaderland". Kashin vindt dat de verwijzing naar God de nationale eenheid ondermijnt en niet tegemoet komt aan de multi-etnische samenleving in Rusland.

Hij klaagt dat het volkslied geen rekening houdt met de verschillende niet-christelijke religies in Rusland en de gevoelens van atheïsten bruuskeert. In 2005 klaagde de voorzitter van de Atheïstische Vereniging van Moskou, Alexander Nikonov, ook al over de gewraakte zin in het volkslied. Die zou instrijd zijn met de rechten van de burger. Nikonov diende een aanklacht in bij het Hooggerechtshof.

Weinig kans

Het is niet waarschijnlijk dat het volkslied werkelijk gewijzigd zal worden. Het voorstel van Kashin heeft nog geen steun gevonden bij andere politieke partijen. Het voorstel vormt wel aanleiding tot een nieuw debat over het noemen van God in het volkslied.

Het wetsvoorstel vindt geen genade in de ogen van de vice-voorzitter van het parlement en lid van de partij Verenigd Rusland, Lyubov Sliska, die het initiatief "grof" noemde. "Als de communisten denken dat het woord "God" in strijd is met de grondwet, stellen zij zichzelf in de plaats van God stellen en dat is een grote vergissing", liet Sliska weten.

Ook het patriarchaat van Moskou heeft op het initiatief gereageerd. Priester-woordvoerder Vsevolod Chaplin zei dat "de meerderheid van ons volk dit volkslied aanvaard heeft. Hoewel er nog altijd enkele tegenstanders zijn, is er geen enkele reden de zin waarin God voorkomt te schrappen."

De controverse keert regelmatig terug en krijgt dan ruim baan in het publieke debat, vooral omdat president Poetin de godsdienst wil gebruiken om de nationale eenheid te bevorderen. De president wordt ervan verdacht een nieuw soort Tsarisme te willen creeren waarin de orthodoxe Kerk slechts een rol heeft als dienstmeid van de politieke macht.

Bron: AsiaNews