"Wonden van het communisme niet genezen"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De wonden die door het communisme zijn geslagen zijn in de landen van het voormalige Oostblok nog zeer vers. Dat schrijven de bisschoppen van Oost-Europa in een verklaring naar aanleiding van de twintigste verjaardag van de val van de Berlijnse Muur (fot
berlin_wall-200-x-152

De wonden die door het communisme zijn geslagen zijn in de landen van het voormalige Oostblok nog zeer vers. Dat schrijven de bisschoppen van Oost-Europa in een verklaring naar aanleiding van de twintigste verjaardag van de val van de Berlijnse Muur (foto).

De bisschoppen, geleid door kardinaal-aartsbisschop Josip Bozanic van Zagreb, wijzen erop dat de Berlijnse Muur jarenlang symbool stond voor verdeeldheid, breuk, afstand en egoïsme. Een van de grootste zorgen is "de duurzaamheid van de structuren van het communisme" in "wetgeving, rechterlijke macht, economie, onderwijs en cultuur."

Dit blijkt duidelijk uit het stilzwijgen over "de gebeurtenissen uit het recente verleden", aldus de bisschoppen. Zij wijzen op de wil van de Kerk "te helpen bij de wederopbouw" van deze landen. "De katholieke Kerk moet het historisch geheugen van de communistische jaren helpen wederopbouwen" en vechten tegen "de neiging te zwijgen over wat er werkelijk gebeurd is."

De bisschoppen kondigden een reeks historische conferenties aan die een "licht werpen op het leven van de Kerk en van de christenen tijdens de communistische periode ."

Bron: KN/CNA