"Witte Dames" willen paus ontmoeten

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Cubaanse bur- gerrechtenorgani- satie "Dames in het Wit" hebben de katholieke Kerk gevraagd om een ontmoeting met paus Benedictus XVI tijdens...
20120308_cuba01

 

De Cubaanse burgerrechtenorganisatie "Dames in het Wit" hebben de katholieke Kerk gevraagd om een ontmoeting met paus Benedictus XVI tijdens diens komende bezoek van 26 tot 28 maart.

Daarnaast hebben de "Damas de Blanco" kardinaal Jaime Ortega van Havanne gevraagd om een speciale Heilige Mis op te dragen ter nagedachtenis van de recent overleden leidster Laura Pollan en gestorven Cubaanse dissidenten.

Woordvoerster Berta Soler verwees in dit verband naar een Heilige Mis voor de Venezolaanse president Hugo Chavez die kanker heeft. De Mis werd opgedragen door de pauselijk nuntius en kardinaal Ortega.

De vrouwen hebben de Kerk ook gevraagd er bij de overheid op aan te dringen hen niet langer te hinderen en te laten belagen wanneer zij ‘s zondags naar de kerk gaan.

De "Witte Dames" bestaat uit moeders en echtgenoten van gevangen dissidenten. Door hun geweldloze protesten, gekenmerkt door hun witte kleding, hebben de vrouwen internationaal aandacht getrokken. In 2005 werd de groep door het Europarlement onderscheiden met de Sacharovprijs voor de vrijheid van meningsuiting. Toch worden de vrouwen herhaaldelijk tijdens hun protesten uitgescholden, bespuugd en gemolesteerd door sympathisanten van de communistische overheid. Daarnaast worden zij herhaaldelijk door de politie tegengehouden of opgepakt.

Bron: Las Damas de Blanco, foto: flickr.com