Wit-Rusland wil meer missionarissen uitwijzen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Wit-Russische regering wil opnieuw katholieke missionarissen uitwijzen. Dat heeft een woordvoerder van de katholieke bisschoppenconferentie tegenover KNA laten weten.
minsk-200-x-144

De Wit-Russische regering wil opnieuw katholieke missionarissen uitwijzen. Dat heeft een woordvoerder van de katholieke bisschoppenconferentie tegenover KNA laten weten.

Nadat eerder al drie priesters geen verlenging kregen van hun verblijfsvergunning hebben nu nog een priester en drie vrouwelijke religieuzen te horen gekregen niet langer welkom te zijn. In de parochie van de priester in Borissow bij Minsk zouden de gelovigen spontaan protestacties zijn begonnen. Waarom de werkvergunning van de priester niet verlengd wordt is niet bekend. Toch is er hoop dat de priester zijn werk zal kunnen voortzetten. De zusters zouden volgens het verantwoordelijke departement "overbodig" zijn omdat hun parochies maar klein zijn.

Volgens bisschop Tadeusz Kondrusiewicz is er "geen duidelijke reden voor de weigering het visum van de priester te verlengen". Bovendien tellen de parochies waar de zusters godsdienstonderricht geven veel gelovigen.

Tegelijkertijd benadrukte de bisschop dat het belangrijk is met de regering in dialoog te blijven. "Alleen door gesprekken is overeenstemming mogelijk."

Eerder deze maand werd drie Poolse pastoors verlenging van hun verblijfs- en werkvergunning ontzegd omdat zij in de liturgie in het Pools vieren. In de regio waar de priesters werken leeft een grote Poolse minderheid.

Vanwege het grote priestertekort is de Kerk in Wit-Rusland aangewezen op de hulp van buitenlandse priesters. Bisschop Kondrusiewicz benadrukt dat deze priesters de cultuur en de taal van het land goed moeten leren. De nu uitgewezen pastoor van Borissow voldoet volgens hem aan die voorwaarden.

Sinds 2004 heeft Minsk al dertig katholieke priesters en zusters verlenging van hun visa geweigerd. De regering eist van de katholieke Kerk dat zij afziet van de hulp van buitenlandse priesters en religieuzen.

Bron: KN/KNA