Wet bedreigt katholieke scholen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De katholieke Kerk in India is bang dat de nieuwe onderwijswet de vrijheid van meer dan 10.000 katholieke scholen zal inperken, meldt AsiaNews.
india-onderwijs-200-x-134

De katholieke Kerk in India is bang dat de nieuwe onderwijswet de vrijheid van meer dan 10.000 katholieke scholen zal inperken, meldt AsiaNews.

De nieuwe onderwijswet betekent een mijlpaal in de geschiedenis van het Indiase onderwijs omdat het onderwijs van kinderen van vier tot zes jaar garandeert. De Indiase bisschoppen maken zich echter zorgen over bepaalde clausules in de wet die bepalen wie zeggenschap heeft over de school. De wet zou kunnen betekenen dat niet-katholieken zich direct in het bestuur van de ruim 10.000 katholieke scholen kunnen mengen. Het streven om de banden tussen de plaatselijke gemeenschap en de school te versterken is prima, vindt de bisschoppenconferentie. Maar het systeem van het katholiek onderwijs, waarbij de bisschop na overleg met betrokkenen docenten aanstelde, werkte perfect. Scholen waar het nieuwe systeem al van toepassing zijn draaien bovendien niet goed, aldus een woordvoerder van het bisschoppenconferentie.

Het verlies van zeggenschap is volgens de bisschoppen dermate groot dat het voortbestaan van het katholieke onderwijs in India ernstig in gevaar is. Er zijn mensen die vijandig zijn tegenover de katholieke Kerk en in sommige staten heeft de kerk al problemen. Dat zal nu alleen maar erger worden."

Bron: AsiaNews