West Sumatra: brandstichting in katholieke kerk

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een onbekende heeft afgelopen zondag in een katholieke kerk op het Indonesische eiland Sumatra het altaar in brand gestoken, meldt AsiaNews...
20140507_indonesie01

Een onbekende heeft afgelopen zondag in een katholieke kerk op het Indonesische eiland Sumatra het altaar in brand gestoken, meldt AsiaNews.

De dader stichtte afgelopen zondag kort voor de Mis brand in de kerk van Maria Tenhemelopneming in het landelijke district Kinali op West Sumatra. Dat heeft de bisschop van Padang, Martinus Situmorang OFM, bevestigd. De politie heeft onderzoek ingesteld.

Volgens lokale bronnen hield de dag voor de brand een man op een motorfiets zich geruime tijd op in de buurt van de kerk. Omdat ze hem niet kenden, vroegen enkele mensen wat hij wilde. Hij verklaarde op zoek te zijn naar een plek om hanengevechten te organiseren. Toen zij hem uitlegden dat dat geen lokale gewoonte is, vertrok hij.
Toen mensen de volgende dag een andere man in de buurt van de kerk zagen, dachten zij dat hij bij de kerk hoorde en schonken zij daar verder geen aandacht aan.
Enkele minuten later zagen gelovigen rook uit het kerkgebouw komen. Volgens de eerste berichten was het altaar in kerosine gedrenkt en in brand gestoken. Hoewel het altaar ernstig werd beschadigd, bleef het kruisbeeld erop ongeschonden.

Fundamantalistisch

De kerk staat op ongeveer 160 km van Padang, waar de bisschop resideert. De katholieke gemeenschap bestaat bijna geheel uit migranten uit Java, die in de palmboomplantages werken.
Het bisdom van Padang bestrijkt het gehele grondgebied van de provincie West Sumatra en een aantal kleine eilanden van Mentawai. In tegenstelling tot deze eilanden, waar de bevolking overwegend katholiek, christelijk of animistisch is, is West Sumatra overwegend islamitisch. Deze regio wordt als de meest fundamentalistische beschouwd na de provincie Atjeh.

Bron en foto: AsiaNews