Wereldwijde gebedsactie voor Syrische Pater Mourad

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Pater Jacques Mourad, een katholieke priester werd op 21 mei in Qaryatayn in Syrië ontvoerd. Kerk in Nood nodigt iedereen uit om op zondag 21 juni, precies een maand na de ontvoering, te bidden voor pater Mourad en voor het gehele Syrische volk.
20150619jacquesmouradv2

"Uit de grond van ons hart danken wij de donateurs van Kerk in Nood voor hun solidariteit met het lijdende Syrische volk en dan vooral voor hen in onze provincie. Wij smeken u voor hen te blijven bidden."

Dit was een van de laatste boodschappen die Kerk in Nood ontving van pater Jacques Mourad, een katholieke priester die in Qaryatayn in Syrië op 21 mei werd ontvoerd. Kerk in Nood steunt het werk van deze priester-monnik al vanaf 2004, vooral sinds het uitbreken van de Syrische crisis in 2011.

Kerk in Nood nodigt iedereen uit om op zondag 21 juni, precies een maand na de ontvoering, te bidden voor pater Mourad en voor het gehele Syrische volk. De 21 landelijke kantoren van Kerk in Nood lanceren een gecombineerde media-campagne, via nieuws-media en social media met de hashtag #PrayingForFatherMourad.

De klooster-gemeenschap in Deir Mar Musa, een klooster gesticht in Syrië iets ten noorden van Damascus, door de Italiaanse priesters Paolo Dall"Oglio is blij met het initiatief van Kerk in Nood. "Uw gebed is heel erg belangrijk", laat pater Jihad Youssef weten aan Kerk in Nood. "Niet alleen voor de Christenen in Syrië, maar voor de vele, vele Moslims die in feite de eerste slachtoffers zijn van fundamentalisme. Kijkend naar de kille cijfers zijn zij degenen die het meeste te lijden hebben van hun geloofsgenoten."

Pater Youssef, ook monnik in Deir Mar Musa, memoreert hoe in de omgeving van Qaryatayn pater Jacques een ijkpunt werd. Niet alleen voor de Christenen, maar ook voor de Islamitische gemeenschap in zijn streek. "Hij werd enorm gewaardeerd, zelfs door de imams en sjeiks", vertelt hij aan Kerk in Nood. "In het Mar Elias-klooster, waar hij woonde, ving hij 50 Moslim-gezinnen op, met meer dan 100 kinderen." Pater Jacques hielp deze gezinnen ook om hun vernielde huizen weer op te bouwen en gaf ze eten en medicijnen met de hulp van Kerk in Nood.

De verantwoordelijke van de Midden-Oosten afdeling van Kerk in Nood, pater Andrzej Halemba voegt eraan toe: "Pater Jacques hielp altijd iedereen. Of het nou een Christen is of een Moslim. Hij hielp iedereen. Hij koos geen partij. Waarom zou zo"n geode man worden ontvoerd? Opnieuw zien we hoe oorlog de best mensen opeist. Pater Jacques is een geestelijke leider voor Christenen en Moslims. Mensen van beide godsdiensten kijken naar hem op en vertrouwen hem.

Zoals pater Mourad zelf ooit schreef aan Kerk in Nood: "Ons werk onder de Moslims is een eenvoudige uitdrukking van de Kerk die geroepen is om alle mensen te helpen. Of ze nou arm zijn, ziek, crimineel, zondaars of vervolgd worden."

Tegelijkertijd met pater Mourad werd zijn medewerker ontvoerd: Boutros Hanna Dekermenjian. Een Armeense Christen van 38 jaar. Hij probeerde de ontvoering te verijdelen. Tot nu toe is, zo bevestigd ook pater Youssef, niets meer gehoord over pater Mourad. Niets over het lot van de tweede ontvoerden en ook niets over de ontvoerders.

Pater Youssef nodig ons allemaal uit om verenigd te zijn in gebed. "De huidige situatie in het Midden-Oosten stelt ons geloof op de proef", zegt pater Youssef. "Als wij werkelijk houden van de gekruisigde Christus, dan moeten we ook bereid zijn om ons op te offeren voor anderen."

Klik hier om een kaarsje aan te steken voor Jacques Mourad in de online kapel van Kerk in Nood.