Weinig vooruitgang wereldwijde godsdienstvrijheid

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ziet weinig vooruitgang op het vlak van de godsdienstvrijheid in de acht 'landen van bijzondere zorg' die het onderscheidt. Dit zijn...
20130530VS_rapport_godsdienstvrijheid

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ziet weinig vooruitgang op het vlak van de godsdienstvrijheid in de acht ‘landen van bijzondere zorg’ die het onderscheidt. Dit zijn Birma, China, Eritrea, Iran, Noord-Korea, Saoedi-Arabië, Sudan en Oezbekistan.

In een duizenden pagina’s tellend rapport dat dinsdag werd gepresenteerd, stelt het ministerie dat er in deze landen sprake is van ‘systematische, doorgaande, stuitende schendingen van de religieuze vrijheid zoals: marteling of wrede, onmenselijke of vernederende behandeling of straf; langdurige opsluiting zonder beschuldiging; het doen verdwijnen van mensen door hen te ontvoeren of clandestien op te sluiten; of andere flagrante ontkenning van het recht op leven, vrijheid of de veiligheid van mensen".

Veel van de probleemlanden die worden genoemd, komen overeen met die in een vergelijkbaar rapport van een onafhankelijke commissie dat een paar weken geleden verscheen. Daarin werd ervoor gepleit nog eens zeven landen de status ‘land van bijzondere zorg’ te geven.

Beide rapporten constateren dat er weinig vooruitgang is in de landen die het meest waarschijnlijk de religieuze rechten van de bevolking zullen beperken, hetzij door wetten en beleid, hetzij door acties van extremisten waartegen de overheid niets doet.

"Het rapport registreert discriminatie en geweld in landen die uiteenlopen van gevestigde democratieën tot hardnekkige dictaturen", zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry bij de presentatie.

Kerry benadrukte de "problematische trends" van wetten tegen blasfemie en geloofsafval en de toename van antisemitisme. De genoemde wetten worden steeds meer gebruikt om "protest te onderdrukken, politieke tegenstanders dwars te zitten en persoonlijke conflicten te regelen. Dergelijke wetten schenden de fundamentele vrijheden van meningsuiting en godsdienst, en wij geloven dat zij geannuleerd zouden moeten worden".

Volgens critici is het een gemiste kans dat de VS in het rapport de ernstigste schenders van mensenrechten niet bij naam noemen.

Bron: Katholiek Nieuwsblad/Trouw

Foto: AP