Weer pikt Hanoi kerkgrond in

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Opnieuw hebben de Vietnamese autoriteiten grond ingepikt die toebe- hoort aan een Ka- tholieke parochie, meldt AsiaNews. Het gaat ditmaal om het terrein van een voormalige Katholieke kleuterschool...
20120307_vietnam01

 

Opnieuw hebben de Viet- namese autoriteiten grond ingepikt die behoort aan een Katholieke parochie, meldt AsiaNews.

Het gaat ditmaal om het terrein van een voormalige Katholieke kleuterschool in Ho Chi Minh Stad die enkele decennia geleden in beslag is genomen.

Onlangs werd het schoolgebouw gesloopt en is de grond bouwrijp gemaakt. Naar alle waarschijnlijkheid zal de grond worden verkocht of gebruik worden voor particuliere doeleinden. Sinds de snelle economische groei van Vietnam zijn de prijzen van grond en onroerend goed de pan uitgerezen.

In veel gevallen worden in beslaggenomen eigendommen verkocht om de persoonlijke rijkdom van partijbonzen te vergroten.

 

Wet

Volgens de wet dient grond, die niet meer nodig is voor het algemeen nut, terug te worden gegeven aan de rechtmatige eigenaar. De Orde van de Redemptoristen heeft de overheid herhaaldelijk om opheldering gevraagd over de gang van zaken rond het kerkelijk eigendom, maar heeft daarop nooit enig antwoord ontvangen.

In een protestbrief van 3 maart beschuldigt Pater Joseph Dinh Huu Thoai, een van de oversten van de Redemptoristen, de regering van overtreding van de eigen wetgeving. Volgens de wet "dient de overheid klachten en kritiek binnen een wettelijk bepaalde termijn te onderzoeken", aldus de pater.

In plaats daarvan is op geen van de klachten gereageerd, schrijft pater Thoai.

"We hebben we al drie verzoekschriften gestuurd met alle bewijsmateriaal aan alle verantwoordelijke instanties, maar tot nu toe is daarop niet gereageerd. Wel zijn de eigendommen waarvan wij de legale eigenaars zijn geschonden."

 

Niet het eerste conflict

Het is niet voor het eerst dat de Redemptoristen met de overheid over onroerend goed in conflict zijn geraakt. Enkele jaren geleden confisqueerden de autoriteiten grond van de Redemptoristenparochie Thai Ha in de hoofdstad Hanoi. Daarnaast is een van hun kloosters vernield, is hun kerk in het voormalige Saigon verwoest en heeft de provinciaal overste een uitreisverbod opgelegd gekregen.

Vorige week vond een gesprek plaats tussen een Vaticaanse en een Vietnamese delegatie om de mogelijkheden te bespreken van herstel van de diplomatieke banden.

 

Bron en foto: AsiaNews