Weer kerk geplunderd in Karnataka

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De aanvallen op christenen houden aan in de Indiase deelstaat Karnataka. Gisterennacht pleegde rond twee uur een groep onbekenden een inbraak in de St.-Matthias kerk in Malavalli (Mandya district).
karnataka-church-200-x-150

De aanvallen op christenen houden aan in de Indiase deelstaat Karnataka. Gisterennacht pleegde rond twee uur een groep onbekenden een inbraak in de St.-Matthias kerk in Malavalli (Mandya district).

Volgens lokale bronnen ontwijdden de vandalen een kruisbeeld en sloegen zij de beelden in het middenschip stuk. Ook sloegen ze ramen in en namen zij kostbaarheden mee. Zelfs de muziekinstrumenten werden niet gespaard.

"De vandalen kwamen midden in de nacht binnen door de deur van de pastorie open te breken", aldus pastoor M. Anthappa van de Sint Matthias. "Ze plunderden de kerk, en stalen de kelk en de monstrans. Ook hebben ze het tabernakel leeggeroofd en het hostiedoosje met geconsacreerde hosties meegenomen. Dit kwetst onze religieuze gevoelens nog het meest. Zelfs de kroon van het beeld van St.-Matthias werd gestolen."

Pastoor Anthappa heeft er echter bij de gelovigen op aangedrongen de daders te vergeven en zegt dat hij zal bidden tot God voor hun redding en bekering.

Niet nieuw

Het is de zesde aanval op een kerk sinds het begin van dit jaar in Karnataka. Op 25 januari werden twee kerken aangevallen in het bisdom Karwar en Inkal. Hoewel de identiteit van de aanvallers nog steeds niet bekend is, zijn de belangrijkste verdachten van de aanslagen extremistische hindoes van de Sri Rama Sene, een extreemrechtse nationalistische partij en de hindoe-nationalistische Bharatiya Janata Partij (BJP), die de deelstaatregering van Karnataka bestuurt. Op 1 februari presenteerde de onderzoekscommissie die het onderzoek van aanvallen tegen christenen moet leiden een rapport dat de politie en bestuur van het district ervan beschuldigt de daders de hand boven het hoofd te houden. Het document bevat in feite kritiek op de lokale overheid die wordt geregeerd door de BJP, de partij die al eerder mede-verantwoordelijk werd gehouden van de moordpartijen tegen christenen in de deelstaat Orissa in 2008.

Bedreiging voor democratie

"Dit soort aanvallen zijn niet alleen aanvallen op minderheden", zegt Sajan K. George, voorzitter van de Global Council of India, "maar zij doen ook afbreuk aan onze samenleving, mensenrechten, het onvervreemdbare recht op godsdienstvrijheid, een recht dat wordt gegarandeerd door de Indiase grondwet."

Volgens Sajan George "versnippert" religieus extremisme de grondwet, en maakt het van Karnataka een staat die criminelen beschermt. "De Republiek India riskeert zelfvernietiging door deze onverdraagzaamheid in onze samenleving te tolereren, die zich gevestigd heeft in Karnataka en niets anders doet dan de heilige waarden van de democratie vernietigen."