Er komt geen eind aan het leed van de christelijke gemeenschap in Mosul, de gevaarlijkste stad in Irak. Maandag 5 juli werd opnieuw een christen slachtoffer van een gerichte aanslag.
De 54-jarige Syrisch-orthodoxe Behnam Santi werkte als verpleger in het openbaar ziekenhuis Jumhuriya in Mosul. Een bom aan de onderkant van zijn auto bevestigd, ontplofte toen hij wegreed. Hij was op slag dood.
Lokale bronnen, die om veiligheidsredenen anoniem willen blijven, zeiden tegen persbureau AsiaNews ervan overtuigd te zijn dat het motief van de daders de godsdient van de man was. De vader van drie kinderen zal begraven worden in Bashiqa Kemal, zijn geboortedorp in het noorden.
Volgens recente gegevens van het Irakese ministerie van Verdediging, Gezondheidszorg en Binnenlandse Zaken is het geweld op nationaal niveau afgenomen. Niettemin zijn de mensen nog steeds wanhopig en leven in angst. Het aantal Irakezen dat gedood is lag in juni op 284. In juni 2009 waren dat er 437.
Bronnen bevestigen dat de politieke impasse bij het vormen van een nieuwe regering na de verkiezingen van 7 maart in Mosul leiden tot "een echt machtsvacuüm". In wat nu door gaat voor een bolwerk van Al Qaeda in Mesopotamia vinden twee soorten geweld plaats: terrorisme gericht op lokale minderheden, vaak shiieten, en geweld van jihadisten tegen Amerikaanse troepen en hun bondgenoten binnen de Irakese veiligheidstroepen.
In de straten van Mosul patrouilleren Amerikaanse soldaten. Daarnaast zijn 18 bataljons van het Irakese leger paraat en honderden polities en checkpoints. Niettemin blijft de situatie hoogst onzeker. Dat geven ook de Amerikaanse tropen toe. En de problemen "zullen toenemen als de VS zich definitief terugtrekt," zegt Didar Abdulla al-Zibari, lid van de plaatselijke provincieraad . (Bron: AsiaNews)