Weer Christenen gedood in Irak

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een week na het bloedbad in de Syrisch- orthodoxe kerk Onze Lieve Vrouw van de Verlossing in Bagdad is er opnieuw een aanslag op Christenen uitgevoerd. Afgelopen zondag werden twee Christenen gedood. Louay Daniel Yacoub (49) bevond zich voor zijn appartem
20101108Irak01

Een week na het bloedbad in de Syrisch- orthodoxe kerk Onze Lieve Vrouw van de Verlossing in Bagdad is er opnieuw een aanslag op Christenen uitgevoerd. Afgelopen zondag werden twee Christenen gedood. Louay Daniel Yacoub (49) bevond zich voor zijn appartement toen vreemdelingen hem doodschoten. Op dezelfde dag werd een andere Christen, wiens identiteit niet bekend is, gedood. De moord werd door een plaatselijke bron aan AsiaNews gemeld, die om veiligheidredenen anoniem wilde blijven.

De moslimgemeenschap heeft haar solidariteit en verbondenheid uitgesproken met de Christenen die in Irak onder vuur liggen. Op 5 november veroordeelden alle moskeeën tijdens het vrijdaggebed de "barbaarse aanval" tegen de kathedraal van Bagdad. De burgemeester en de sjeik van de Arabieren, Koerden en Turkmeense stammen hebben de Chaldeeuwse aartsbisschop van Kirkuk gecondoleerd. Een dag later spraken ook de imam van de soennieten en de shiieten van de stad hun afkeuring uit over de bomaanslag waarbij meer dan 50 mensen in Bagdad omkwamen. De islamitische leiders riepen op tot het in stand houden van het "Irakese Mozaïek" van etnische en religieuze groepen. Dezelfde imams hielden een pleidooi Christenen te beschermen, die ze als een model van loyaliteit typeerden. Het geweld in Irak heeft het proces van een nieuwe regeringsformatie versneld. Acht maanden na de verkiezingen is er volgens een woordvoerder een overeenkomst van nationale eenheid gevormd. Volgens de woordvoerder zal de shiietische minister-president Nouri al-Maliki aanblijven nadat hij de steun van de seculiere voormalige premier en winnaar van de verkiezingen, Iyad Allawi, kreeg.

Mis

De Christenen in Irak vierden zondag voor het eerst na de aanslag van vorige week weer een mis in de Onze Lieve Vrouwe kathedraal van de Verlossing. Alle kerkbanken waren weggehaald en in de lengte van het kerkpad stonden honderden kaarsen die een kruis vormden in het midden waar de namen van de 46 gedode slachtoffers stonden. "Vandaag bidden we voor degene die aangevallen zijn en voor de aanvallers die onze kerk binnenvielen en de priesters Wassim en Thahet doodden," zei pater Mukhlas Habash in zijn homilie. Hun foto’s waren in groot formaat aangebracht aan de wanden van de kerk. (AsiaNew)