Weer Christen vermoord in Irak

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In Irak is vorige week opnieuw een Christen vermoord. Louyaé Behnam werd vorige week in Karkosh ontvoerd. Zijn familie betaalde 15.000 dollar losgeld aan de islamitische groep die achter de kidnapping zat, maar...
20100831mosul01

In Irak is vorige week opnieuw een Christen vermoord. Louyaé Behnam werd vorige week in Karkosh ontvoerd. Zijn familie betaalde 15.000 dollar losgeld aan de islamitische groep die achter de kidnapping zat, maar kreeg in ruil daarvoor slechts Behnams levenloze lichaam terug. Ironisch genoeg was de familie vanuit Mosul naar Karkosh verhuisd om aan het geweld te ontsnappen.

De moord is de laatste in een serie gewelddadige aanvallen en is om twee redenen opvallend. Ten eerste vond het incident bijna meteen na de terugtrekking van Amerikaanse gevechtstroepen uit Irak plaats. Ten tweede werd Louyaé Behnam ontvoerd in het gebied van de vlaktes van Ninivé. Dit gebied is al vaker voorgesteld als plek voor de vestiging van een safe haven voor de christelijke minderheid in Irak. Diverse katholieke kerkleiders zijn daar tegen: de Christenen zouden op die manier een getto vormen en een nog aantrekkelijker doelwit worden voor extremisten.

Volgens bronnen in Irak beschouwen islamitische extremisten het doden van een Christen tijdens de ramadan als een "aan Allah welgevallige daad". De islamitische vastenmaand is dit jaar begonnen op 11 augustus en duurt tot 9 september. (bron: AsiaNews)