"We staan met lege handen"

zaterdag, 23 april 2016
Nieuws
Noodhulp van Kerk in Nood voor de slachtoffers van de aardbeving in Ecuador. Veel kerken en kerkelijke instellingen zijn voor 100% verwoest.
ACN-20160420-39571-Aardbeving-Ecuador

Water, dekens, zaklampen, levensmiddelen, medicijnen, kaarsen, matrassen, tenten… Ze vragen om alles, omdat ze niets meer hebben. De situatie in de kuststreken van Ecuador is werkelijk dramatisch, als in een horrorfilm. De bewoners hebben hulp nodig en wel onmiddellijk. De tijd verstrijkt en de situatie verslechtert snel. “De ontbinding van lijken veroorzaakt besmettingshaarden. De mensen zijn wanhopig”, vertelt Aartsbisschop Lorenzo Voltolini Esti van het Aartsbisdom Portoviejo aan Kerk in Nood. De Pauselijke hulporganisatie heeft noodhulp toegezegd, waarna verschillende wederopbouwprojecten zullen volgen.

 “Sommige buurtschappen zijn voor 90% verwoest,” verklaart de Aartsbisschop. “De huizen in de voorsteden – die vaak gemaakt zijn van riet, hout en baksteen – zijn zwaar getroffen. Veel mensen hebben er hun huis verloren. Ze slapen op provinciale wegen, pleinen of open plaatsen, omdat ze bang zijn voor naschokken, die voortdurend de regio doen schudden. Volgens het officiële Instituut voor Geofysica van Ecuador zijn sinds zaterdag meer dan 550 naschokken geregistreerd. Waarschijnlijk zullen er in de aankomende weken meerdere naschokken van een sterkte tussen 3,5 en 6,0 volgen. De Ecuadoraanse bevolking vreest het ergste.

De sportstadions en -hallen worden tot mortuaria omgebouwd. Hier worden lijken geïdentificeerd en vinden gemeenschappelijke rouwdiensten plaats. Het aantal doden stijgt nog steeds. Ofschoon er nauwelijks kans bestaat om overlevenden te vinden, blijft de belangrijkste opdracht de zoektocht naar vermisten. “Ondanks dat wij niet over de daarvoor vereiste gereedschappen beschikken”, aldus Aartsbisschop Voltolini.

Er is veel verdriet onder de overlevenden over de doden, vermisten en de gewonden. Dit treft in het bijzonder de kinderen en oudere mensen die kwetsbaar zijn en nu op zichzelf aangewezen. Volgens het bericht van het nationale comité voor risicomanagement van Ecuador worden er meer dan 4600 gewonden verzorgd. In de kampen zijn tot nu ongeveer 20500 mensen opgenomen.

Religieuze overleden

Twee religieuze zusters en vijf postulanten van de “Hijas del Hogar de la Madre” zijn omgekomen. Drie priesters zijn zwaargewond. Enkele kerken in Portoviejo, Pedernales en Montecristi zijn voor 100% verwoest, andere voor 80%. Ook katholieke instellingen zijn zwaar getroffen; van centra voor catechese, parochiehuizen, huizen van congregaties en auto’s voor pastoraal werk tot instellingen voor onderwijs en gezondheidszorg. Vaak wordt de toegang bemoeilijkt door puin of is sprake van gevaar op instorting.

De schade is nog moeilijk te becijferen, maar het Aartsbisdom Portoviejo becijfert dat deze tenminste 10 miljoen dollar bedraagt. Veel landelijke gebieden konden tot dusver niet bereikt worden. Het aantal slachtoffers en de hoogte van de schade daar zijn onbekend. “De weinige berichten die we krijgen, zijn van pastoors”, vertelt Aartsbisschop Voltolini. “Zij schatten dat ongeveer 75% van de gebouwen en instellingen in deze landelijke regio’s verwoest zijn.” 

De Kerk is moeder voor diegenen, die het meest lijden
“Tot nu toe zijn via de parochies vooral hulpgoederen verdeeld. Wij willen daarmee het barmhartige en meevoelende aangezicht van Christus en van zijn Lichaam, de Kerk, tot uitdrukking brengen. Elke moeder helpt immers haar kinderen, ook diegene die zich door welke reden dan ook van haar verwijderd hebben. De Kerk is de moeder en moet als zodanig handelen.” De Aartsbisschop vraagt donateurs van Kerk in Nood om gebed voor zijn gelovigen en dankt voor de bewezen liefdadigheid. Gezien de moeilijke situatie vraagt hij om ondersteuning bij de humanitaire hulp. “We staan met lege handen.”

Helpt u de zwaar getroffen Kerk en slachtoffers in Ecuador? Doneer dan online of maak uw gift over o.v.v. Aardbeving Ecuador.

* Bericht van Caritas Ecuador van woensdag 20 april 2016