We moeten Haïti en Cuba niet vergeten

dinsdag, 01 september 2015
Nieuws
De nood is hoog op Haïti en Cuba: door de verwoestende orkaan 'sandy" die door het Caraïbisch gebied trok, zijn tientallen mensen om het leven gekomen en tienduizenden zijn dakloos geworden.

De nood is hoog op Haïti en Cuba: door de verwoestende orkaan ‘sandy" die door het Caraïbisch gebied trok, zijn tientallen mensen om het leven gekomen en tienduizenden zijn dakloos geworden. Rafael D"Aqui, de verantwoordelijke bij Kerk in Nood voor Latijns-Amerika, wijst op de noodsituatie die op Haïti en Cuba is ontstaan. "Niet alleen in de Verenigde Staten lijden de mensen onder de gevolgen van de orkaan", zegt D"Aqui, "op Haïti en Cuba zijn voor de zoveelste maal armen en berooiden het slachtoffer geworden." Hij voegt er aan toe: "We moeten Cuba en Haïti niet vergeten. De media concentreren zich vrijwel uitsluitend op de VS, maar ‘sandy" heeft ook een spoor van verwoesting getrokken op de Caraïbische eilanden. En dat terwijl Haïti nog steeds niet is hersteld van de verschrikkelijke aardbeving in 2010.

 

Sandy kondigde haar komst aan met hevige stortregens op de zuidwest-kust van Haïti. Verlies en schade zijn enorm: Hele gezinnen zijn bedolven onder ingestorte huizen of omgekomen door rondvliegend puin. "Haïtianen zijn arm en leven in noodwoningen die eenvoudigweg niet zijn opgewassen tegen een storm", legt Rafael D"Aqui uit.

 

Volgens schattingen van Mgr. Joseph Gontrand Décost, de bisschop van Jeremias, in het zuidwesten van Haïti, is 70% van de oogst verloren gegaan. De verliezen onder het vee zijn ook hoog. Dat werd bevestigd door Jean-Michel Vigreux, de directeur van Care Haïti: "De hevige regens hebben putten en latrines doen overlopen, wat de verspreiding van ziekten bevordert. "Bovendien zijn ook vele kerken en kapellen verwoest. Zij doen op Haïti niet alleen dienst als gebedshuizen, maar vaak ook als vergaderplaatsen en scholen.

 

Kerk in Nood biedt noodhulp aan Cuba en Haïti om de grootst mogelijke ellende op te vangen. Rafael D"Aqui tekent hierbij aan: "Deze hulp is bestemd voor iedereen die gebrek heeft aan de meest elementaire dingen. Over het algemeen steunt onze stichting vooral activiteiten van geestelijke aard en pastorale initiatieven die het geloof van de mensen versterken en hen aanzetten om zich in te zetten voor hun naasten. Hij voegt hieraan toe: "Het gaat niet alleen om financiële hulp, maar ook om de mensen uit de getroffen gebieden het gevoel te geven dat zij niet aan hun lot worden overgelaten." Kerk in Nood heeft een bedrag van 20.000 euro voor noodhulp toegezegd aan twee bisdommen in Cuba en een bedrag van 15.000 euro voor noodhulp aan een bisdom in Haïti.

 

Bron en foto: Kerk in Nood