“We droegen de stenen op onze schouders”

Project
De Iraakse Zaha wil terug naar Qaraqosh. De grootmoeder heeft de laatste periode met acht mensen in één kamer moeten leven met haar kinderen en kleinkinderen.
20170714-Zaha

“Het is mijn thuis… ik wil terug”, vertelt Zaha. De grootmoeder heeft de laatste periode met acht mensen in één kamer moeten leven met haar kinderen en kleinkinderen. Ze denkt vaak terug aan Qaraqosh, haar thuis. Nadat Islamitische Staat (IS) binnendrong op de vlakte van Nineveh, moest Zaha met haar familie vluchten naar een plek waar het veilig was voor Christenen. Zij werd zo één van de vele vluchtelingen die hun heenkomen vonden in Erbil. “Het was niet makkelijk, maar God heeft ons echt geholpen en daarvoor zijn we Hem dankbaar. En de Kerk ook.”

Haar hart blijft echter verlangen naar haar dorp: “Het is het huis van mijn grootvader en grootmoeder.” Nu IS uit hun dorp is verdreven en alles weer veilig is, kunnen de families eindelijk terugkeren. De oorlog heeft echter veel vernietigd en veel huizen zijn nu onbewoonbaar. Zaha is echter vastbesloten terug te keren: “Onze geschiedenis ligt daar. Ik was een klein meisje toen ik de stenen op mijn schouders droeg om de Heilige Mariakerk en andere kerken te bouwen. Het is ons thuis.”

Om haar wens uit te laten komen, heeft haar familie wel hulp nodig. In Erbil heeft de familie amper het hoofd boven water kunnen houden. Geld voor de benodigde reparaties hebben ze niet. Hoewel energiek, speelt de leeftijd van Zaha mee. De ogen van deze vrouw spreken boekdelen. Glimlachend vertelt ze dat ze ernaar uitziet om terug te keren nu het nog kan. 

Helpt u haar familie en andere christelijke families terugkeren naar hun eigen huizen? Doneer dan online via deze website of maak uw bijdrage over onder vermelding van “Terug naar Irak.”

* Zaha is een gefingeerde naam. Haar echte naam is bij Kerk in Nood bekend.