"We besloten te blijven, om te leven of te sterven met onze armen"

maandag, 05 september 2016
Nieuws
Ondanks het gevaar dat de Zusters van Moeder Teresa liepen in Jemen, “besloten we te blijven”. Dat zei de enige zuster die de aanslag op hun klooster in het land overleefde zaterdag tegen de paus.
Vermoorde_zusters_Jemen

Bij de terroristische aanslag op hun klooster kwamen op 4 maart van dit jaar in totaal zestien mensen om het leven, waaronder vier zusters en een aantal ouderen die daar door hen werden verzorgd. Daags na de aanslag noemde paus Franciscus de zusters “martelaren van vandaag". Zuster Sally, de enige zuster die de aanslag overleefde, sprak zaterdag op het jubileum van de ‘medewerkers van barmhartigheid op het Sint Pietersplein en vertelde daar de 40.000 aanwezigen en de paus dat ze ongeveer een jaar voor de aanslag de kans kregen om het door oorlog geteisterde Jemen te verlaten. De situatie was op dat moment kritiek, zo zei zuster Sally. “Overal beschietingen en bombardementen.”

Moeder Teresa

De generaal-overste van de Missionarissen van Barmhartigheid, zuster Mary Prema, bood de zusters aan te vertrekken. “Te midden van de gevaarlijke situatie”, vertelde zuster Sally, belde onze liefste zuster Prema, generaal-overste, ons vanuit Calcutta en sprak met ieder van ons apart. Ze gaf ons de keuze om te blijven of er weg te gaan." Maar alle zusters in Jemen hadden “maar één antwoord”, zo zei zuster Sally. “We kozen ervoor te blijven, om te leven of te sterven met onze armen.” De zuster vertelde haar toehoorders op het Sint Pietersplein dat die keuze voortkwam uit de “vrucht van ons dagelijks gebed”. De zusters bidden dagelijks, zei ze, voor de genade om zichzelf te onderwerpen aan de wil van God. “Met onze harten gevuld met grotere liefde en enthousiasme, smeekten we God om ons niets zijn te blijven gebruiken om de Kerk aanwezig te laten zijn in de wereld van vandaag, door de missie die ons toevertrouwd was door onze Moeder Teresa, zelfs in gevaarlijke omstandigheden.” 

Bisschop Paul Hinder

Zuster Sally heeft na de aanslag in maart nog niet kunnen terugkeren naar Jemen, maar volgens bisschop Paul Hinder, de apostolisch vicaris van Zuid-Arabië, wil ze dat wel graag. Tegen CNA zei hij zaterdag: “Het ging twee dagen na de aanslag al weer goed met haar […]. Ze vertelde me op dat moment: ‘Bisschop, ik ben de eerste die terugkeert, zodra ik er toestemming voor krijg. Zelfs vandaag bracht ze me op de hoogte van dit verlangen: ‘Als ik terug naar Jemen kan gaan, dan doe ik dat.” Zelf zei zuster Sally daarover: “Met behulp van het Onbevlekte Hart van Maria, de reden voor onze vreugde, blijven we de armsten der armen opzoeken en brengen we hun Gods eigen liefdevolle zorg, door middel van onze nederige woorden van liefde, kleine werken van vrede, gegeven ten koste van onze levens.” 

(Bron: Katholiek Nieuwsblad/CNA)