Waterbron bejaardentehuis (Syrië)

Project
Het was 1860, toen de Vereniging van de Heilige Vincentius a Paulo werd opgericht in Libanon. En sinds 1898 zijn de Vincentiaanse zusters ook actief in Syrië, in de stad Aleppo. Maar nooit eerder in de geschiedenis hebben ze zoveel moeilijkheden gehad of
ACN-20140722syria11585

Project in Syrië
Het was 1860, toen de Vereniging van de Heilige Vincentius a Paulo werd opgericht in Libanon. En sinds 1898 zijn de Vincentiaanse zusters ook actief in Syrië, in de stad Aleppo. Maar nooit eerder in de geschiedenis hebben ze zoveel moeilijkheden gehad of zulke catastrofale omstandigheden te doorstaan gekregen als in de huidige tijd.

 

Overleven en voortbestaan staat op het spel
Zuster Ella Bitar heeft ons vanuit Libanon geschreven namens haar medezusters in Syrië, die nog steeds grotendeels zijn afgesneden van de rest van de wereld: "Het overleven en het voortbestaan van de Saint Mansour Charity Association (zoals de Vincentiusvereniging hier om juridische redenen bekend is) staat op het spel. "En daarmee ook het lot van de 31 bewoners en de 10 medewerkers van het bejaardentehuis in Aleppo. Ooit waren ze gelukkig en tevreden in hun grote huis in het centrum van de Oude Stad van Aleppo, waar ze alles hadden wat ze nodig hadden: drie maaltijden per dag en de liefdevolle verpleging en medische zorg van de zusters. Ze hadden de mogelijkheid om de Heilige Mis bij te wonen in het tehuis en konden buiten op het dak zitten en ontspannen in de openlucht, totdat de sluipschutters daar hun intrek namen. Gelukkig is de enige schade tot nu toe die aan het huis zelf geweest, en is de bewoners of het personeel van het tehuis niets overkomen.

 

Noodzakelijke behoeften
Een ander enorm probleem dat ze nu ondervinden, vanwege het embargo, is om de noodzakelijke behoeften te garanderen. Vóór de oorlog waren ongeveer 150-300 Syrische ponden (ongeveer zeven dollar) per dag voldoende om elke bewoner te voeden en te verzorgen. Maar vandaag de dag kost dat 2.500 – 3.500 Syrische ponden (ongeveer 20 dollar). Er zijn slechts enkele straten in de stad waarlangs voedsel kan worden aangevoerd, omdat deze lange tijd volledig onder controle stond van de terroristen. Pas onlangs heeft het leger deze straten weer bevrijd en toegankelijk gemaakt. Het grootste deel van de tijd moet het tehuis zijn eigen generator gebruiken, omdat de elektriciteitsvoorziening onbetrouwbaar is geworden. En brandstofprijzen zijn de pan uitgerezen. Toch zijn brandstof en olie van vitaal belang voor verwarming in de winter en voor het laten draaien van de generator.

 

Watervoorziening
Maar het ergste van alles is de toestand van de watervoorziening. In mei bijvoorbeeld werd de watertoevoer volledig afgesneden gedurende 12 dagen. Ze moesten overleven door het kopen van mineraalwater, ten koste van extra moeite, geld en zorgen. Daarom willen de Vincentiaanse zusters nu hun eigen waterbron boren, zodat ze onafhankelijk kunnen zijn van de openbare watervoorziening. Hiervoor is een boorgat van 100- 150 meter diep nodig en zullen de kosten vanaf 17-23 dollar per meter bedragen. "Het is gewoon onmogelijk om dit nauwkeuriger te schatten in deze onzekere tijden", schrijft zuster Ella realistisch. Er kan geen hulp verwacht worden vanuit de regio zelf. "Onze inkomstenbronnen slinken. De rijkere mensen hebben Aleppo en zelfs het land al helemaal verlaten."

We willen de zusters graag helpen en hen verlossen van deze zorg; ze hebben nog € 2.500 nodig.

Projectcode: 330-00-59

 

Dit project is een voorbeeld van ons werk. Uw gift zal aan dit of een soortgelijk project ten goede komen en het pastorale werk van KIN mogelijk maken.