Wat zal de toekomst brengen voor de laatste Christenen in Irak?

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Volgens de hoogste Katholieke kerkleider in Irak moet het snel veiliger worden om de stroom van wegvluchtende Christenen te stoppen. In een commentaar op de toestand van Christenen in Irak, zei patriarch...

Volgens de hoogste Katholieke kerkleider in Irak moet het snel veiliger worden om de stroom van wegvluchtende Christenen te stoppen.

In een commentaar op de toestand van Christenen in Irak, zei patriarch Raphael I Sako van de Chaldeïsche Kerk aan Kerk in Nood dat Christenen om een aantal redenen blijven wegtrekken en dat het gebrek aan veiligheid wel de belangrijkste is. De patriarch, die op 31 januari werd gekozen, verklaarde: "Zij verlaten het land omdat er geen stabiliteit is. Een andere factor is de opkomst van het fundamentalisme. De Christenen hebben hun vertrouwen in de toekomst verloren. Zij zijn ontgoocheld." Patriarch Raphael voegde hier aan toe dat "veiligheid en vrijheid" de twee belangrijkste voorwaarden zijn voor het overleven van de Kerk in Irak. "Als zij zich veilig en vrij voelen en gelijk behandeld worden als anderen, zullen zij blijven. Zo niet, dan trekken zij weg."

Volgens bronnen binnen de Kerk, is het aantal Christenen in Irak van 1,4 miljoen in 1987 gekelderd naar waarschijnlijk minder dan 250.000 op dit moment. Veel Christenen die naar het noorden vluchtten, zijn daar ook niet gebleven omdat zij geen werk en onderdak vonden. Ook wilden ze zich niet in een gebied te vestigen dat het toneel blijft van oplaaiend geweld. Bomaanvallen in Kirkoek en Tuz Khurmatu verleden maand maakten minstens 30 doden en meer dan 200 gewonden. De aanslag was politiek gemotiveerd.

De geestelijk leider van de Chaldeeërs in Irak merkte op: "Veiligheid is ook nodig voor niet-Christenen, maar zij vormen de meerderheid in het land en zijn meestal deel van stammen die hen meer bescherming bieden." Zelfs in het noorden zijn Christenen door Islamisten onder vuur genomen, hoewel agressie van het soort als de massale brandstichting van winkels in de Christelijke wijk van Zakho niet veel voorkomt.
In de woorden van patriarch Raphaël: "Het fundamentalisme accepteert Christenen niet… Extremisten denken dat zij onder de voet zijn gelopen door het Westen, dus door Christenen." Hij voegde hier aan toe: "De situatie is overal in het land slecht. De verhouding tussen de regering en de oppositie is gespannen en dat geldt ook voor de relaties van de nationale regering met de Koerdische provinciale regering. Iedereen kijkt uit naar verbetering. We hopen op een eerlijke verzoening tussen de partijen."

Volgens patriarch Raphaël vervullen Christenen een belangrijke rol bij het bewerken van de onderlinge samenhang in een onstabiele regio. Eerder deze maand zei hij tegen het Katholieke persbureau AsiaNews: "De paus deed een beroep op mij ernaar te blijven streven dat wij net als in het verleden een brug voor allen vormen, tussen Christenen en Moslims en in het algemeen tussen de burgers van Irak. Ik bracht ook de groeten over van twee imams, een Shia en een Soeni, waardoor hij aangenaam verrast was en waarvoor hij mij verzocht hen te danken."
De nieuwe Chaldeïsche Kerkleider vertelde aan Kerk in Nood hoe hij door paus Benedictus werd begroet: "hij zei: ‘mijn gelukwensen en mijn gebed. Ik ben blij dat de vaders van de Synode eenstemmig waren. Ik hoop dat u de dialoog in uw land kunt bevorderen.’"

Tot slot verzocht de patriarch alle weldoeners van Kerk in Nood voor de Christenen in Irak te blijven bidden. In zijn woorden: "Bidt alstublieft voor de eenheid van de Kerken en de Christelijke politici, dat we eensgezind kunnen blijven samenwerken en een concrete strategie kunnen ontwerpen waardoor Christenen blijven waar zij zijn en weer hoop krijgen."

Bron en foto: Kerk in Nood