Wat geeft u deze winter aan de kinderen uit Syrië?

Project
ACN-20161004-46775

De Syrische kinderen die de afgelopen vijf jaar zijn geboren, kennen alleen oorlog. Ze weten niet beter dan dat parken vol liggen met explosieven en dat de kerk en school om de hoek tot puin zijn geschoten. De naar schatting 2,9 miljoen kleuters die in eigen land leven en 811.000 gevluchte kleuters in buurlanden kennen niet het vredige Syrië van hun ouders. En ook hun oudere broers en zussen groeien (te) snel op in de oorlog.

Wat geef je je kinderen in zo’n situatie? Die vraag hield me bezig toen zuster Raghida over haar familie in Syrië sprak. “We geven de kinderen oordopjes”, vertelde ze. “Het is onmogelijk rustig te slapen. Je hoort onophoudelijk vliegtuigen, schoten en tanks.” Een week later hoorde ik de Syrische Ismail in de documentaire Salam Buurman vertellen over de vlucht met zijn gezin naar Jordanië: “Ik zei tegen iedereen dat ik Syrië nooit zou verlaten. Tot de bommen vielen. Ik pakte in en we vertrokken. De grens moesten we ’s nachts passeren. Als grensbewakers je zien, kunnen ze je neerschieten. We geven de baby’s slaappillen zodat ze niet huilen. Je mag geen enkel geluid maken.”

Voor ouders vormt de voortdurende strijd een hard gelag. Het is niet gemakkelijk hun kinderen elke dag eten, warmte en hoop te geven. Kerk in Nood helpt daarom deze winter de vaders en moeders in Syrië die proberen hun kroost een warm thuis te bieden. Met eten, kleding en stookolie. Maar ook met geestelijke zorg. De moedige religieuzen laten hun volk niet in de steek. Wat geeft u deze winter aan de kinderen van Syrië? In dit dossier beveel ik u van harte ‘onze’ projecten voor de kinderen van Syrië aan: geef ze vandaag nog warmte, troost en een gevulde maag.

Met vriendelijke groeten,
Joris van Voorst tot Voorst
Directeur Kerk in Nood