Waarschijnlijk is er geen enkele Christen meer in Mosoel

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Wij hebben nog nooit zoiets gezien. Een grote stad als Mosoel ten prooi aan chaos en geweld! Met die woorden reageert Mgr. Amel Shimon Nona, Chaldeïsche...
ACN-20131011-01717small

"Wij hebben nog nooit zoiets gezien. Een grote stad als Mosoel ten prooi aan chaos en geweld!" Met die woorden reageert Mgr. Amel Shimon Nona, Chaldeïsche aartsbisschop van Mosoel, wanneer Kerk in Nood op woensdagmiddag 11 juni contact met hem opneemt. Wat er in Mosoel, de tweede grootste stad van Irak, is voorgevallen, heeft hij zelf kunnen zien. Een omsingeling van twee dagen ging eraan vooraf.

Vlucht van Christenen naar Ninive
De gevechten zijn, volgens de aartsbisschop, op donderdag 5 juni begonnen, maar waren aanvankelijk beperkt tot bepaalde delen in het westen van de stad. "Het leger heeft aanvankelijk gerichte bomaanvallen uitgevoerd, maar later in de nacht van maandag op dinsdag, hebben leger en politie Mosoel plotseling verlaten en de stad overgeleverd aan de genade van de aanvallers." Meer dan de helft van de inwoners en de volledige Christelijke gemeenschap zijn onmiddellijk gevlucht naar de nabijgelegen vlakte van Ninive." Gisteren hebben we tot 5 uur ‘s ochtends gevluchte families opgevangen en geprobeerd voor hen onderdak te vinden in scholen, catechismusklassen en verlaten woningen", zegt Mgr. Nona. De aartsbisschop is nu in Tall Kayf, een dorp ongeveer drie kilometer buiten Mosoel.

De verovering van Mosoel zou het werk zijn geweest van de ‘Islamitische Staat van Irak en de Levant’ (ISIL), een terroristenbeweging die banden heeft met Al-Qaïda en berucht is om haar felle aanvallen op Christenen in Syrië. Maar Mgr. Nona denkt dat zij niet de enige betrokkene is. "We weten nog niet om welke groepen het gaat, sommigen spreken van ISIL anderen denken dat er ook andere krachten bij betrokken zijn. We hebben op dit moment nog geen duidelijk beeld van de werkelijke situatie. Zeker is wel, dat de extremisten de boventoon voeren. Velen hebben hen op straat zien patrouilleren.

Van de 35.000 Christenen die hier in 2003 woonden is er niemand meer over. De aanwezigheid van Jihadisten is een punt van grote zorg voor de Christenen. Er loopt nu al een bericht dat de ISIL verwoestingen heeft aangericht in vier kerken en een klooster. "Wij hebben geen bedreigingen ontvangen" zegt Mgr. Nona “om de eenvoudige reden dat al onze mensen uit de stad zijn gevlucht. Wie weet of zij er nog ooit kunnen terugkeren." In 2003 telde de Christengemeenschap van Mosoel ongeveer 35.000 gelovigen. In de elf jaar sinds het begin van de oorlog, is dit aantal dramatisch gedaald tot ongeveer 3.000. "Op het ogenblik is er waarschijnlijk geen enkele meer" voegt de aartsbisschop hier triest aan toe.
"Wij blijven bidden dat er voor ons land eindelijk vrede komt" zegt Mgr. Nona die in de afgelopen vreselijke dagen zijn gelovigen opnieuw heeft moeten oproepen om de hoop niet te verliezen. "Het is moeilijk na zoveel jaren lijden, maar wij Christenen in Irak, wij zijn gehecht aan ons geloof en wij moeten de hoop bewaren, zelfs bij vervolging. Het is een buitengewone opgave, vooral na wat er de laatste dagen is gebeurd".

Bron en foto: Kerk in Nood