VS manipuleerde grondwet Kenia

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Barack Obama's degelijke imago heeft bij Kenianen een gevoelige klap gekregen nadat bekend werd dat hij 23 miljoen dollar heeft gestoken in de campagne om het volk aan te zetten...
20100831kenia01

Barack Obama’s degelijke imago heeft bij Kenianen een gevoelige klap gekregen nadat bekend werd dat hij 23 miljoen dollar heeft gestoken in de campagne om het volk aan te zetten via een referendum de grondwet aan te nemen die abortus toelaat.

De VS steunde de nieuwe grondwet als een manier om grootscheepse presidentiële macht en corruptie te voorkomen. Tegenstanders zeggen dat diezelfde macht en corruptie werden gebruikt om vele Kenianen valselijk ervan te overtuigen , dat het document pro-life was . De grondwet is op 4 augustus aangenomen met 67 procent voorstemmers. " We waren tegen machinaties van een machtige regering, die de totale controle had op de boodschap en zijn eigen volk met behulp van een buitenlandse macht de toegang tot de waarheid ontzegde," zei een Keniaan tegen de Friday Fax.

‘Veilige’ abortus

In juli zeiden de katholieke bisschoppen tegen kerkgetrouwe kiezers tegen het referendum te stemmen vanwege een clausule over abortus. Op 2 augustus verscheen een paginagrote advertentie in de Daily Nation dat "de ontwerpgrondwet abortus niet legaliseerde aangezien er een clausule opgenomen was die stelde dat het leven begint bij de conceptie". Verder beschuldigde de advertentie de Kerk ervan "verwerpelijke en explosieve onwaarheden te verspreiden die opzettelijk de nieuwe wet verdraaiden". In feite bevat de nu goedgekeurde ontwerp-grondwet een clausule die abortus legaliseert en pro-abortus groepen waren zich al aan het voorbereiden op de nieuwe wetgeving. Marie Stopes, een van de grootste abortus aanbieders , begon in april met het verspreiden van service-informatie via mobiele telefoons in Nairobi. In mei gaf een groep artsen een document uit getiteld "Normen en richtlijnen voor het uitvoeren van veilige abortus in Kenia." In de week van de stemming publiceerde elektronische en gedrukte media verhalen over studies die beweerden dat de hoge moedersterfte in Kenia te wijten was aan illegale abortussen. In Juli makte leden van het Amerikaanse Congres bekend dat de campagne om "ja" te stemmen door de Amerikaanse regering met 23 miljoen dollar was gefinancierd. (bron: C-Fam)