VS adviescommissie: "Amerika moet Christenen beschermen"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De voorzitter van de Amerikaanse Commissie voor Internationale Godsdienstvrijheid (USCIRF) heeft president Obama opgeroepen Christenen in...
20130829_Syrie01

De voorzitter van de Amerikaanse Commissie voor Internationale Godsdienstvrijheid (USCIRF) heeft president Obama opgeroepen Christenen in Syrië en Egypte te beschermen.
Voorzitter Robert George vindt dat de VS "druk moet uitoefenen op het Egyptische leger om de bescherming van de Koptische Christenen hoge prioriteit te geven". In een interview met Catholic World Report zegt George dat wanneer aanvallen op Christenen onbestraft blijven en de regering zich afzijdig houdt dat consequenties moet hebben voor de relaties met het leger.
USCIRF is een onafhankelijk adviesorgaan dat de president en het Congres informeert en adviseert over de situatie van de godsdienstvrijheid wereldwijd.

Relaties gebruiken

Omdat de VS geen goede relaties hebben met de Syrische regering moet het land zijn relaties met Saoedi-Arabië gebruiken om Christenen en andere minderheden te beschermen. "Wij moeten samenwerken met de internationale gemeenschap om het lot van de Syrische vluchtelingen te verlichten, vooral die van de Christelijke gemeenschap die op de vlucht zijn."
Familieleden van George, zelf van Syrische afkomst, zijn ook het geweld ontvlucht.
Hij wijst erop dat de Christelijke gemeenschappen in het Midden-Oosten in hoog tempo slinken en dreigen te verdwijnen. Sinds de invasie in Irak in 2003 zijn tienduizenden Christenen hun vaderland ontvlucht en in buurland Syrië neergestreken. Nu moeten ze opnieuw, samen met hun Syrische geloofsgenoten, een veilig heenkomen zien te vinden.

Bron: CWN, foto: UNHCR