Vrouwen protesteren tegen anti-christelijk geweld in Nigeria

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het leven in de stad Jos in Centraal Nigeria viel dinsdag stil doordat duizenden vrouwen in het zwart op de been waren om te protesteren tegen het aanhoudende geweld in de deelstaat Plateau. De vrouwen, van wie sommigen zich tooiden met klederdracht die r
20110702nigeria01

Het leven in de stad Jos in Centraal Nigeria viel dinsdag stil doordat duizenden vrouwen in het zwart op de been waren om te protesteren tegen het aanhoudende geweld in de deelstaat Plateau. De vrouwen, van wie sommigen zich tooiden met klederdracht die rouw en wanhoop uitdrukken, marcheerden naar de residentie van de gouverneur van de deelstaat in Jishe. Daar brachten ze hun verontwaardiging tot uitdrukking over de discriminatie van Christenen in Noord-Nigeria en eisten ze de vervanging van de militairen in Jos, die weinig vertrouwen genieten, door mobiele politie eenheden.

De woorvoerder van de vrouwen, Rhoda Awang, zei: "vrouwen en kinderen worden gedood. Zwangere vrouwen worden gedood. We hebben chefs in alle 17 gemeenten van de deelstaat. Waar zijn zij en wat doen zij? We hebben voormalige gouverneurs. Waar zijn die? Waar is Yakubu Gowon (voormalige president afkomstig van de deelstaat Plateau)? Als de mensen in de deelstaat worden gedood, van wie zijn ze dan nog de bestuurders?" De boosheid van de vrouwen was nog verergerd door de dood van een vrouw en kind de nacht ervoor tijdens een aanval op het dorp Vom. Ze zeiden elke door de overheid ingestelde staat van beleg in Plateau te verwerpen. Ook eisten ze van de deelstaatgouverneur Jonah Jang de verplaatsing van het motorpark en de groentemarkt in Bauchi Road en het gebied Farin Gada in Jos, waar diverse niet-moslims zijn verdwenen. Daarop vroeg de gouverneur om terughoudendheid en begrip; met een geleidelijke terugtrekking van troepen was naar zijn zeggen al begonnen.

Toezicht

CSW meldde ook dat op 30 januari een viering in de Methodisten kerk in het centrum van de stad Bauchi was verstoord. Daar was een bom, verpakt in een laptoptas door een jongeman achtergelaten onder een kerkbank achter in de kerk. Aan het eind van de viering kwam de jonge man binnen en vluchtte daarna meteen naar een klaarstaande motor.Kerkgangers wierpen de tas naar buiten en belden de politie, die na het openen van de tas, onmiddellijk de buurt ontruimde en de straten blokkeerde. Na een half uur arriveerde de explosieven opruimings dienst en detoneerde wat een grote bom bleek te zijn. Bij exploderen zou volgens de dienst niemand het overleefd hebben. Nationaal directeur Stuart Windsor zei: "we mogen dankbaar zijn voor de wonderbaarlijke redding van de Methodisten parochie. Tegen de achtergrond van de recente bomaanslagen in Jos en de voortdurende aanvallen op kerken maakt dit incident ons veel zorgen. CSW vraagt dan ook verhoging van toezicht van de kant van de deelstaat en de landelijke overheid. (Bron: CSW)