Vrijheid van godsdienst centraal op Wereldvredesdag 2011

dinsdag, 18 augustus 2015
Nieuws
De pauselijke boodschap voor Wereldvredesdag 2011 zal in het teken staan van de vrijheid van godsdienst. Paus Benedictus heeft als thema gekozen voor "Religieuze Vrijheid, de Weg naar Vrede", liet het Vaticaan dinsdag weten.
ap100403118449

De pauselijke boodschap voor Wereldvredesdag 2011 zal in het teken staan van de vrijheid van godsdienst. Paus Benedictus heeft als thema gekozen voor "Religieuze Vrijheid, de Weg naar Vrede", liet het Vaticaan dinsdag weten. De vrijheid van godsdienst is in veel delen van de wereld beperkt of zelfs helemaal ontkent, gaf men als reden. Religieuze minderheiden worden blootgesteld aan discriminatie, die tot aan vervolging en geweld reikt.

Het is onaanvaardbaar dat gelovigen hun religie moeten onderdrukken om in de maatschappij als burger behandeld te worden, werd de paus geciteerd. Ontkenning van God mag niet de voorwaarde voor de toekenning van rechten zijn. De godsdienstvrijheid moet speciaal daar beschermd worden, waar ze botst met een seculiere ideologie of een religieuze meerderheid, die aanspraak maakt op alleenrecht. De godsdienstvrijheid heeft de waardigheid van de mens als grond, ging het verder. Alles dat afbreuk doet aan die waardigheid, is niet met de godsdienstvrijheid te verenigen.

Paus Paulus VI stelde 1 januari 1968 in als de eerste Wereldvredesdag. (Bron: KNA)